Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
18

Impuls van € 1 miljard voor snellere bouw van betaalbare woningen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft het Besluit Woningbouwimpuls 2020 (WBI2020) gepubliceerd.

Doel van dit besluit is gemeenten beter in staat te stellen om een bijdrage te leveren aan het inlopen van het woningtekort en het meerjarig hoog houden van de bouwproductie.

Het besluit is overigens nog niet officieel in werking getreden. Dit gebeurt op een bij koninklijk besluit te bepalen tijdstip. Het besluit wordt bovendien nog verder uitgewerkt in een ministeriële regeling.

Op basis van het besluit kunnen gemeenten een specifieke uitkering aanvragen voor projecten die:

  • het realiseren of het versnellen van de bouw van betaalbare woningen in een kwalitatief goede leefomgeving tot doel hebben;
  • nog niet in de uitvoerende fase zijn;
  • binnen afzienbare tijd opgestart kunnen worden; en
  • door de bij het project betrokken partijen zelf van een substantiële financiële bijdrage worden voorzien.


De uitkering bedraagt ten hoogste het aantoonbare financiële tekort van een gemeente op de voor het project noodzakelijke publieke investeringen. In totaal is € 1 miljard te verdelen.

Aanvragen kunnen tijdens een aanvraagtijdvak worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het eerste aanvraagtijdvak loopt van 1 juli 2020 tot en met 15 juli 2020. Aanvragen worden gerangschikt op basis van de volgende criteria: noodzaak, effectiviteit, efficiëntie en urgentie.

Terug naar overzicht