Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
18

€ 54 miljoen voor inzet digitale/hybride processen in de zorg

Dit moet ertoe leiden dat aanbieders zorg- of ondersteuningsmedewerkers substantieel minder inzetten of arbeidsverlichting voor zorg- of ondersteuningsmedewerkers creëren én mensen die thuis wonen met een chronische ziekte of beperking (of een groot risico daarop) aanvullende mogelijkheden bieden om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, met gelijkblijvende of verminderde inzet van zorg- of ondersteuningsmedewerkers. Aan dit doel kan worden bijgedragen door het nastreven van de volgende subdoelen:

  • het implementeren en opschalen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning, uitgedrukt in aantallen cliënten, mantelzorgers of zorg- of ondersteuningsmedewerkers;
  • het structureel inbedden van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning in de reguliere werkprocessen voor zorg of ondersteuning, al dan niet door aanpassing van die processen en het opleiden van zorg- of ondersteuningsmedewerkers;
  • het duurzaam borgen van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning in inkoop- en contractafspraken met inkopers.

Op basis van de regeling kan voor maximaal drie jaar subsidie worden verstrekt voor activiteiten die bijdragen aan het realiseren van het doel van de regeling en die betrekking hebben op:

  • a. de investering in of exploitatie van een innovatiecluster;
  • b. proces- en organisatie-innovatie;
  • c. opleidingsactiviteiten;
  • d. implementatiestart (het ontwikkelen van een strategie voor de inzet van digitale of hybride processen in zorg of ondersteuning en het opstellen van een implementatieplan voor deze strategie).

Aanvragen kunnen worden ingediend door een clusterorganisatie (voor investering in of de exploitatie van een innovatiecluster en opleidingsactiviteiten), een individuele aanbieder van zorg of ondersteuning of een penvoerder ten behoeve van de deelnemers van een samenwerkingsverband (voor proces- en organisatie-innovatie en opleidingsactiviteiten) en door een clusterorganisatie, een individuele aanbieder van zorg of ondersteuning of een penvoerder ten behoeve van één of meer deelnemers van een samenwerkingsverband (voor implementatiestart).

Het maximale subsidiepercentage voor activiteiten a. tot en met c. is 50% van de in aanmerking komende kosten. Het minimumbedrag aan subsidie voor investering in of exploitatie van een innovatiecluster, proces- en organisatie-innovatie en opleidingsactiviteiten samen is € 25.000 en het maximumbedrag is € 750.000. Het maximumbedrag aan subsidie voor implementatiestart is € 25.000.

Aanvragen kunnen van 14 mei 2024 tot en met 20 december 2024 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Subsidie wordt verstrekt op volgorde van binnenkomst van de volledige aanvragen.

Terug naar overzicht