Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
18

NWO past Graduate Programme aan

NWO heeft een commissie ingesteld om het Grauduate Programme te evaluaren. Uit dit evaluatierapport 2013 blijkt dat keuzevrijheid in onderzoeksonderwerp en promotor één van de succesfactoren is waardoor jonge onderzoekers hun promotie goed kunnen invullen. De commissie adviseert verder ook om naast het onderzoeksplan ook de aankomende onderzoeker zelf te beoordelen op motivatie en geschiktheid in een persoonlijk gesprek.

De evaluatiecommissie heeft positief beoordeeld over het Graduate Programme, onder meer omdat:
• de jonge onderzoekers een veel bewustere keuze kunnen maken voor het onderzoek en de onderzoeksgroep;
• de onderzoeksscholen de randvoorwaarden van het programma hebben ingevoerd (zoals stages die masterstudenten bij onderzoekers kunnen lopen en een strenge selectieprocedure).

NWO neemt de aanbevelingen van de commissie graag aan en heeft het programma een aantal randvoorwaarden aangepast, zoals de volgende:
• Nieuw is de randvoorwaarde dat er een goede inhoudelijke afstemming is tussen de eigen promotieopleiding van de onderzoeksschool en de ‘voedende’ masteropleidingen;
• Het aanscherpen van de selectie, waarin zowel het onderzoeksplan als de kandidaat getoetst worden op geschiktheid. Een interviewronde zal standaard tot de toetsingsmethode gaan horen;
• Het zo vroeg mogelijk in de masterfase aanbieden van rotaties in meerdere onderzoeksgroepen. Hierdoor kan de student een goed onderbouwde keuze maken voor een onderzoeksontwerp en een begeleider. De begeleiders kunnen op hun beurt talent zoeken.

Doel van het Graduate Programme, dat sinds 2009 bestaat, is de vorming van een excellente onderwijs- en onderzoeksomgeving voor zeer talentvolle jonge onderzoekers. De aanvraag voor dit jaar gesloten. In augustus zal bekend worden gemaakt welke onderzoeksscholen financiering ontvangen.

Terug naar overzicht