Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
18

Friesland stelt ruim € 300.000 beschikbaar voor weidevogelbeheer

Friesland heeft € 50.000 extra beschikbaar gesteld voor weidevogelbeheer. Het budget is bedoeld ter bescherming van nesten en jonge vogels op grasland. Het gaat hierbij specifiek om de grutto, de tureluur en akkervogels. Daarnaast is voor vernatting binnen de weidevogellandschappen € 250.000 beschikbaar.

Het extra budget van € 50.000 is tot en met 8 juni 2015 beschikbaar. Fryslân stelt dit geld beschikbaar onder de noemer ‘Vliegende euro’s’. Agrariërs, die minimaal vijf gruttonesten op het land hebben liggen, komen in aanmerking voor subsidie. De vijf gruttonesten kunnen ook verdeeld zijn over land van verschillende agrariërs. Die kunnen dan gezamenlijk subsidie aanvragen. Indien er vijf gruttonesten zijn, dan komen ook nesten van de tureluur en akkervogels (veldleeuwerik, graspieper, gele kwikstaart, kwartel en patrijs) in aanmerking. De vergoeding voor nesten op grasland bedraagt € 60 per nest.

Voor de vernatting binnen de weidevogellandschappen is een tijdelijke regeling voor weidevogelbeheer opengesteld.
De subsidie voor het ophogen van het waterpeil is € 100 per hectare. De subsidie voor (greppel) plas dras is afhankelijk van de periode dat het onder water staat. Agrariërs kunnen via een gebiedscoördinator subsidie aanvragen tot en met 1 november 2015.

Terug naar overzicht