Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
18

Kamp biedt ruimte aan ambitieuze ondernemers

Minister Kamp van Economische Zaken heeft de brief Ambitieus Ondernemerschap: een agenda voor startups en groeiers naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin informeert de minister, mede namens staatssecretaris Wiebes van Financiën, minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, over het beleid voor ambitieuze ondernemers. Deze moeten volop de ruimte krijgen om zonder onnodige belemmeringen te kunnen ondernemen en te kunnen groeien. Het gaat dan om belemmeringen als toegang tot kapitaal en de fiscus, toegang tot innovatie en kennis en ondersteunende wet- en regelgeving.

In de brief met daarin het actieplan Ambitieus Ondernemerschap worden meer dan dertig concrete voorstellen genoemd waardoor startups en groeiende ondernemers betere toegang krijgen tot essentiële groeifactoren zoals kapitaal, kennis en de wereldmarkt. Zeven factoren worden genoemd in de Agenda StartUpNL van het Tweede Kamer lid Lucas, met daarin voorstellen en suggesties om het vestigingsklimaat voor startups te verbeteren. De achtste factor 'randvoorwaarden wet- en regelgeving' is aan het actieplan toegevoegd. De belangrijkste specifieke acties voor de acht factoren zijn:

1) Toegang tot kapitaal:

€ 75 miljoen voor vroege fase financiering en coinvesteringsregeling, samen met het EIF, voor business angels in Nederland. De verwachting is dat medio 2014 eerste tenders open gaan;
Opening afgelopen januari van een Financieringsdesk voor betere informatievoorziening voor ondernemers; 
Meer durfkapitaal om te innoveren in de latere groeifase van jonge, innovatieve ondernemingen via het Dutch Venture Initiative, gestart in de zomer van 2013. Dit betreft een 'fund of funds' van vooralsnog € 150 miljoen. De eerste toezeggingen van ruim € 50 miljoen vanuit dit fonds hebben inmiddels plaatsgevonden.

2) Toegang tot innovatie

Het innovatie-instrumentarium wordt in 2014 meer stimulerend voor starters en doorgroeiers door: 

Verlenging van de eerste schijf WBSO,
Verlaging van de ondergrens van het Innovatiekrediet,
Verhoging percentage TKI-toeslag over de eerste € 20.000 cash of “in kind” bijdrage;


Diverse activiteiten om topsectoren en startups beter te verbinden. In maart zal bijvoorbeeld een pilot starten binnen de topsector Creatief naar slimme (pps-)vormen van creatie van nieuwe, innovatiegedreven bedrijvigheid binnen de topsectoren.

3) Toegang tot kennis

Valorisatie en ondernemerschaponderwijs zijn structureel verankerd in de lopende Prestatieafspraken tussen OCW en de hogeronderwijsinstellingen.

4) Toegang tot Nederland 

Innovatieve buitenlandse startups kunnen naar verwachting nog dit jaar een startup-visum aanvragen.

5) Toegang tot de fiscus

De gebruikelijkloonregeling wordt aangepast. Bij die aanpassing worden ook de voorstellen uit de Agenda StartUpNL overwogen. In het najaar volgt informatie over de resultaten;
Beoordelen van de voorstellen voor durfkapitaal op basis van bestaande evaluaties naar effectiviteit, doelgroepbereik en budgettaire impact. In het najaar zal informatie volgen over de uitkomsten.

6) Toegang tot elkaar

Start van NLevator dit voorjaar: een ecosysteem van en voor ambitieuze ondernemers waarbij stakeholders en groeiondernemers gefaciliteerd worden. EZ is één van de netwerkpartners hierbij.

7) Toegang tot de wereld

Ondersteuning van DutchBaseCamp per 1 januari dit jaar; het verbinden van start-up ecosystemen in Nederland en het faciliteren van hun internationalisering, in eerste instantie richting de VS;
In navolging van de suggestie in de Agenda StartUpNL om een ambassadeur voor startups aan te wijzen zal het kabinet een special envoy startups aanstellen. De precieze invulling van deze functie zal nader worden bekeken.

8) De randvoorwaarden wet- en regelgeving 

Het wegnemen van onnodige belemmeringen in wet- en regelgeving die start en of doorgroei beperken. Zo worden bijvoorbeeld in de Wet Werk en Zekerheid de mogelijkheden tot lichtvaardig gebruik van het concurrentiebeding beperkt.

Terug naar overzicht