Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
18

Verbreding en vereenvoudiging Stimuleringsregeling wonen en zorg

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Stimuleringsregeling wonen en zorg (SWZ) gewijzigd.

Aanleiding voor de wijziging is dat na het eerste jaar is gebleken dat in de uitvoering van de regeling enkele knelpunten zitten: de initiatieffase is maar beperkt toegankelijk voor sociaal ondernemers, de periode waarover subsidie kan worden aangevraagd is beperkt en de banken blijken veel moeite te hebben om de uitvoering van de regeling in te passen in hun bestaande systemen.

Verder blijkt er ook een wens voor een iets bredere reikwijdte van de regeling. Veel initiatieven waarbij bewoners zwaardere zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) nodig hebben, hebben namelijk interesse in de regeling getoond. Deze initiatieven vallen echter buiten de huidige regeling. Met de nu gepubliceerde wijziging van de regeling wordt geprobeerd deze knelpunten voor de initiatieffase op te lossen. Een onderzoek naar mogelijke verbeteringen in de planontwikkelfase en bouw- en nafinancieringsfase loopt nog. Eventuele wijzigingen voor die fases volgen op een later moment.

In de kern gaat het om de volgende wijzigingen:

  • de regeling is verruimd naar initiatieven voor mensen die zorg vanuit de Wlz nodig hebben;
  • sociale ondernemers die ook een rol bij de procesbegeleiding hebben, kunnen een aanvraag indienen;
  • bij de subsidie in de initiatieffase vervalt de koppeling met de in aanmerking komende kosten en wordt een lumpsum bedrag per wooneenheid beschikbaar gesteld;
  • de verklaring van de gemeente voor een locatie mag niet ouder zijn dan een jaar op het moment van aanvraag voor subsidie.


Met de verruiming van de reikwijdte van de regeling blijft het accent van de regeling op de groep ouderen gericht, maar komen ook initiatieven van groepen mensen die verpleeghuiszorg nodig hebben in aanmerking. Gezien de verwachte vraag naar verpleeghuiszorg is stimulering van deze kleinschalige wooninitiatieven gewenst. Daarnaast zal een toename van initiatieven het ook interessanter maken voor kredietverstrekkers om de regeling uit te voeren.

Initiatieffase
Voorheen kon alleen subsidie worden aangevraagd voor kosten van externe procesbegeleiding voor een haalbaarheidsonderzoek. De regeling bleek daarbij in de praktijk voor veel sociale ondernemers niet toegankelijk, omdat de procesbegeleiding bij het haalbaarheidsonderzoek vaak onlosmakelijk verbonden is met het concept dat ze ontwikkelen. Het vereiste dat de procesbegeleiding door een externe gedaan moet worden, wordt losgelaten. Met deze wijziging wordt bereikt dat sociale ondernemers die zelf de procesbegeleiding uitvoeren ook van de regeling gebruik kunnen maken.

Daarnaast is de regeling sterk vereenvoudigd. In de regeling werd uitgegaan van een percentage van de kosten in het kader van het onderzoek naar de haalbaarheid, waarbij de activiteiten voor het haalbaarheidsonderzoek nog niet mochten zijn aangevangen. In de praktijk werden hierom projecten afgewezen die een deel van de kosten al hadden gemaakt voordat een gemeente een verklaring had afgegeven dat een locatie gebruikt kan worden. Om aan de ene kant vooral te blijven stimuleren dat deze woonzorgarrangementen er komen en aan de andere kant de regeling wel te behouden voor kansrijke initiatieven (d.w.z. waarvoor een locatie beschikbaar is) is gekozen voor een sterke vereenvoudiging. Voor het haalbaarheidsonderzoek komt er een bedrag per wooneenheid beschikbaar voor projecten die over een verklaring van de gemeente beschikken.

Tot slot is een plafond voor 2020 vastgesteld voor de initiatieffase. Dit bedraagt, net als in 2019, € 1 miljoen.

Over de regeling
Het doel van de regeling is het stimuleren van de ontwikkeling en totstandkoming van vernieuwende, kleinschalige en geclusterde woonzorgarrangementen voor mensen met laag- of middeninkomen met levensloopbestendige of gemakkelijk aanpasbare woningen.

Zie ook: https://www.rvo.nl/actueel/nieuws/stimuleringsregeling-wonen-en-zorg-wijzigt-19-februari

Terug naar overzicht