Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
18

Steun voor voorlichting en afzetbevordering landbouwproducten

Het gaat om een oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitvoering van zogeheten monoprogramma's (van één of meerdere organisaties uit eenzelfde lidstaat) en een oproep tot het indienen van voorstellen voor de uitvoering van zogeheten multiprogramma's (van ten minste twee organisaties uit ten minste twee lidstaten).

In aanmerking voor ondersteuning komen beroeps- of brancheorganisaties, producentenorganisaties en instanties van de agrovoedingssector. Ondersteuning is beschikbaar voor voorlichtings- en afzetbevorderingsacties die tot doel hebben:

  • de aandacht te vestigen op de specifieke kenmerken van de landbouwproductiemethoden van de Unie uit het oogpunt van met name voedselveiligheid, traceerbaarheid, authenticiteit, etikettering, aspecten betreffende voedingswaarde en gezondheid, dierenwelzijn, milieuzorg en duurzaamheid en op de kenmerken van landbouwproducten en levensmiddelen, met name uit het oogpunt van hun kwaliteit, smaak, verscheidenheid of tradities;
  • meer bekendheid te geven aan de authenticiteit van Europese beschermde oorsprongsbenamingen, beschermde geografische aanduidingen en gegarandeerde traditionele specialiteiten.

De acties kunnen onder meer betrekking hebben op de volgende producten: bier, chocolade en afgeleide producten, brood, gebak, cake, suikerwerk, biscuits en andere bakkerswaren, dranken op basis van plantenextracten, deegwaren, zout, natuurlijke gommen en harsen, mosterdpasta, suikermaïs, katoen of gedistilleerde dranken met een beschermde geografische aanduiding. Te ondersteunen acties bestaan in het bijzonder uit PR-activiteiten en voorlichtingscampagnes en kunnen de vorm aannemen van deelname aan evenementen, beurzen en tentoonstellingen van nationaal, Europees of internationaal belang.

De financiële bijdrage voor monoprogramma’s bedraagt normaliter 70% (interne markt) dan wel 80% van de subsidiabele uitgaven (derde landen). De financiële bijdrage voor multiprogramma’s bedraagt normaliter 80% van de subsidiabele uitgaven. Deze percentages worden verhoogd tot 85% in geval van ernstige marktverstoringen, verlies van vertrouwen bij de consument of andere specifieke problemen.

In totaal is voor beide oproepen (die bestaan uit vijftien deeloproepen) een budget van € 176,4 miljoen te verdelen. Aanvragen kunnen tot en met 14 mei 2024 worden ingediend bij het European Research Executive Agency (REA).

Zie ook: https://rea.ec.europa.eu/funding-and-grants/promotion-agricultural-products-0/calls-proposals-promotion-agricultural-products_en

Terug naar overzicht