Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
17

ZonMw publiceert 2 oproepen Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd

In opdracht van het ministerie van VWS heeft ZonMw twee oproepen opengesteld binnen het nieuwe ZonMw-programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015-2020). De deadline is 16 december 2014. Aanvragen kunnen worden ingediend door een samenwerkingsverband van gemeenten en praktijkorganisaties uit het jeugdveld kunnen gezamenlijk met partijen uit onderzoek en onderwijs én met structurele inbreng van ouders en jongeren. In totaal is voor beide oproepen samen € 4.400.000 beschikbaar.

Het programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (AWTJ) ondersteunt de inhoudelijke doelen en omslag in de ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en gezinnen (transformatie) die met de stelselwijziging jeugd (transitie) worden beoogd met academische werkplaatsen en een (overkoepelende) communicatielijn. AWTJ vormen een partner waar gemeenten terecht kunnen voor ondersteuning van hun jeugdbeleid. Inhoudelijk kader vormen de vijf transformatiedoelstellingen zoals genoemd in de Memorie van Toelichting van de Jeugdwet, waarbij oog is voor het bereik van alle doelgroepen. De nadruk in de oproepen ligt op de toepassing, de vertaling en doorontwikkeling van bestaande kennis. De werkplaatsen binnen deze oproep richten zich op:

ondersteuning van de transformatie jeugd gebaseerd op de vijf transformatiedoelen;
door middel van academische werkplaatsen - waarin organisaties vanuit praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs met structurele inbreng van ouders en jongeren in een kennisinfrastructuur samenwerken;
die op regionaal niveau vraagstukken van gemeenten en praktijkorganisaties met kennis beantwoorden;
daarmee gemeenten, professionals en praktijkorganisaties met kennisproducten ondersteunen bij hun taken in het jeugdveld;
en kennis en resultaten via het onderwijs aan (toekomstig) professionals doorgeleiden.

In deze subsidieronde zijn twee varianten mogelijk. Binnen variant 1 zijn er subsidiemogelijkheden voor de dertien al eerder door ZonMw gefinancierde academische werkplaatsen gericht op jeugd. Het budget voor variant 1 is € 2.400.000, de maximale bijdrage is € 300.000. Binnen variant 2 zijn er subsidiemogelijkheden voor nieuwe samenwerkingsverbanden die zich verenigen als academische werkplaats - maar waar al wel een basis staat in de samenwerking tussen praktijk, beleid, onderzoek en onderwijs in het jeugdveld - voor zowel inhoudelijke projecten als ondersteuning van de kennisinfrastructuur. Voor deze variant is € 2.000.000 beschikbaar. De bijdrage is maximaal € 500.000.

Terug naar overzicht