Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
17

NWO neemt volgende stap in Open Accessbeleid

NWO wil dat onderzoeksresultaten die verkregen zijn uit onderzoek gefinancierd met publieke middelen vrij toegankelijk zijn. Om dit te bereiken, zal NWO de regels voor het publiceren van onderzoeksresultaten gaan vernieuwen, namelijk door publicaties die voortkomen uit NWO-onderzoek in de toekomst meteen (vanaf publicatiedatum dus zonder embargoperiode) toegankelijk te maken voor publiek.

NWO vindt het business model waarbij uitgevers extra betaling (naast abonnementsgelden) vragen om een artikel open access beschikbaar te maken, niet optimaal. Het risico bestaat dat er op die manier twee keer wordt betaald - door NWO en door de universiteiten die de abonnementskosten betalen - voor het publiceren van een wetenschappelijk artikel. Dit houdt bovendien de huidige tolmuren om wetenschappelijke publicaties in stand.

Daarom zaI NWO in de komende strategieperiode 2015 - 2018 het niet meer toestaan dat het budget van NWO-onderzoekers uitgegeven wordt aan dit type publicaties. De aanscherping van het Open Access beleid vormt een onderdeel van de komende, nieuwe NWO strategie, die begin volgend jaar gepubliceerd zal worden. Vervolgens zal implementatie van het nieuwe beleid plaatsvinden en zullen de nieuwe regels meer in detail gecommuniceerd worden.
Naast dat onderzoeksresultaten vrij toegankelijk moeten zijn, vindt NWO ook dat dit geldt voor het toegankelijk maken en delen van onderzoeksgegevens voor vervolgonderzoek en toepassingen. Zo kan waardevolle kennis worden benut door onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Daarom bevordert NWO Open Access-publiceren en Open Access-onderzoeksdata.

Terug naar overzicht