Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
17

FOM-valorisatieprijzen 2014 voor Dave Blank, Guus Rijnders en Mark Beker

Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM) heeft de valorisatieprijzen 2014 uitgereikt. De Valorisatie Prijs 2014 gaat naar prof.dr.ing. Dave Blank en prof.dr.ing. Guus Rijnders, beiden toponderzoeker bij het MESA+ instituut voor Nanotechnologie aan de Universiteit Twente. De Valorisatiehoofdstuk Prijs 2014 is voor Dr. Mark Beker. De prijzen zullen 20 januari 2015 worden uitgereikt tijdens het congres Physics@FOM Veldhoven.  

Blank en Rijnders behoren samen tot de internationale wetenschappelijke top op het gebied van het gecontroleerd vervaardigen van dunne lagen. Hun onderzoek is disciplineoverstijgend en heeft succesvol bruggen geslagen tussen de natuurkunde, chemie, materiaalkunde en de toen opkomende nanotechnologie. Rijnders en Blank ontwikkelden de hoge-druk RHEED als analysemethode voor dunne films tijdens de groei door middel van Pulsed Laser Deposition (PLD). Mark Beker ontvangt zijn prijs voor een valorisatiehoofdstuk in zijn proefschrift waarin hij de invloed van seismische grondbewegingen op gravitatiegolfdetectoren beschrijft.

Klik hier voor meer informatie over de winnaars.

Doel van de FOM Valorisatie Prijs is het stimuleren van kennisbenutting van fysisch onderzoek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse onderzoeker (of groep van onderzoekers) in de fysica die erin geslaagd is resultaten uit het eigen onderzoek op succesvolle wijze tot nut voor de maatschappij te maken. Aan de prijs is een bedrag van € 250.000 verbonden. Hiervan is € 235.000 bestemd voor een nieuw, door de winnaar vast te stellen onderzoek met een duur van twee tot vier jaar. De overige € 15.000 is door de winnaar vrij te besteden.

Met de Valorisatiehoofdstuk Prijs wil de FOM promovendi aanmoedigen een apart hoofdstuk in hun proefschrift te wijden aan valorisatieaspecten van hun promotieonderzoek. Deze prijs benadrukt het belang dat FOM aan valorisatie hecht en heeft als doel de alertheid van promovendi op mogelijkheden van kennisbenutting te stimuleren. De winnaar krijgt een bedrag van € 5.000, dat vrij te besteden is.

Terug naar overzicht