Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
17

Gemeenten mogen ruim € 10 miljard vrij besteden aan decentralisatie jeugdzorg

Vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor extra taken op het gebied van jeugdzorg, langdurige zorg en begeleiding naar werk. Het geld dat daarmee is gemoeid, zal rechtstreeks in het gemeentefonds vloeien, als integratieuitkering. Gemeenten mogen dit naar eigen inzicht besteden. Het voornemen dit bedrag over te hevelen naar een speciaal deelfonds, is komen te vervallen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft het wetsvoorstel ingetrokken.

Aan het gemeentefonds wordt in 2015 circa € 10,3 miljard toegevoegd voor de uitvoering van de gedecentraliseerde taken. Het kabinet en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben afgesproken, de komende drie jaar het beschikbare budget in elk geval in te zetten voor de uitvoering van de taken in het sociaal domein, om te voorkomen dat burgers tussen wal en schip belanden.

Met het schrappen van het wetsvoorstel voor het deelfonds wordt tegemoet gekomen aan de kritiek, dat de bestedingsvoorwaarde slechts schijnzekerheid zou bieden over de daadwerkelijke besteding van het beschikbare budget. Daarnaast zou het deelfonds tot onnodige kosten voor verantwoording en controle hebben geleid en zich slecht verhouden tot de beleids- en bestedingsvrijheid van gemeenten.

Terug naar overzicht