Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
17

Europese Commissie keurt regionale-steunkaart 2014-2020 voor Nederland goed

In het kader van de EU-staatssteunregels, heeft de Europese Commissie de Nederlandse kaart voor de verlening van regionale investeringssteun tussen 2014 en 2020 goedgekeurd. In de regionale-steunkaart wordt bepaald welke gebieden in aanmerking komen voor regionale investeringssteun volgens de Europese staatssteunregels en wordt het maximale steunniveau (de zogenoemde “steunintensiteit”) vastgesteld. De kaart zal gelden voor de periode van 1 juli 2014 tot en met 31 december 2020.

De kaart is gebaseerd op de nieuwe richtsnoeren voor regionale steunmaatregelen die in juni 2013 door de Commissie zijn aangenomen (zie IP/13/569). Deze richtsnoeren bepalen onder welke voorwaarden lidstaten staatssteun aan ondernemingen kunnen verlenen met het oog op de regionale ontwikkeling. Zij zijn gericht op de bevordering van groei en cohesie in de interne markt. De richtsnoeren voor regionale steunmaatregelen bepalen volgens welke regels de lidstaten ondernemingen overheidssteun kunnen verlenen ter ondersteuning van investeringen in nieuwe productiefaciliteiten in de minder begunstigde regio’s van Europa of voor de uitbreiding of modernisering van bestaande installaties. Het uiteindelijke doel van regionale steun is de ondersteuning van de economische ontwikkeling en de werkgelegenheid.

In de Nederlandse kaart worden zeven gebieden gedefinieerd die in aanmerking komen voor regionale steun. De zeven gebieden vormen aangrenzende zones in de provincies Groningen, Drenthe (2), Friesland en Flevoland, en de regio’s Achterhoek en Groot-Rijnmond. Het maximumniveau van de steun die aan grote ondernemingen kan worden verleend voor regionale investeringsprojecten in de steungebieden, bedraagt 10 % van de investeringskosten. Dit percentage kan worden verhoogd met 10 procentpunten voor middelgrote ondernemingen en met 20 procentpunten voor kleine ondernemingen.

Terug naar overzicht