Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
17

Brug-WW in derde tranche sectorplannen

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigt in de begroting voor 2015 aan dat de Regeling cofinanciering sectorplannen anders ingevuld gaat worden. In de derde tranche zullen de middelen uit deze regeling specifiek ingezet worden ter bevordering van van-werk-naar-werk en van-werkloosheid-naar-werk. De derde tranche zal in 2015 worden opengesteld: in 2015 zal € 214 miljoen beschikbaar zijn voor de regeling.

Het doel van de sectorplannen is tweeledig. Voor de middellange termijn gaat het om maatregelen die de arbeidsmarkt versterken. Op de korte termijn gaat het om maatregelen om onmisbare vakkrachten voor een sector te behouden, mensen naar een andere baan te begeleiden en jongeren een kans te bieden via een leerwerkplek aan werk te komen. Het ministerie meldt dat tot nu toe in totaal 185.000 mensen worden geholpen met de sectorplannen die in de eerste tranche zijn goedgekeurd. De ingediende plannen voor de tweede tranche worden in 2014 beoordeeld.

Omdat de derde tranche van de sectorplannen zich gaat specifiek richten op het bevorderen van van-werk-naar-werk en van-werkloosheid-naar werk, komen in deze tranche sectoren in aanmerking voor cofinancering, die inzetten op bijvoorbeeld omscholings- of bijscholingstrajecten voor werknemers. Om van-werk-naar-werk te bevorderen introduceert het kabinet de brug-WW. De invulling vindt plaats in overleg met sociale partners. De brug-WW is erop gericht om mensen echt van-werk-naar-werk te begeleiden. Mensen gaan direct aan de slag bij een nieuwe werkgever en hebben daarmee meer werkzekerheid doordat wordt voorkomen dat mensen eerst in de WW belanden voordat overgegaan wordt tot scholing en het zoeken naar een nieuwe werkgever.

De Regeling cofinanciering sectorplannen is gericht op het stimuleren en behouden van werkgelegenheid door middel van (inter)sectoraal maatwerk. De subsidie wordt verstrekt voor een sectorplan dat een analyse bevat van de sectorale, regionale of intersectorale situatie en problematiek, met een daaruit voortvloeiende cofinancieringsaanvraag. Vanuit een sector kunnen meerdere plannen worden ingediend.

De begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid is hier te bekijken.

Terug naar overzicht