Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jun
17

Minister Kamp ontvangt Biobased onderzoeksagenda

De nieuwe onderzoeksagenda van de Stichting Topconsortium voor Kennis en Innovatie Biobased Economy (TKI BBE) bevat vier programmalijnen die de rode draad voor nieuwe biobased ketens vormen. De agenda beschrijft de wijze waarop vanuit de topsectoren Chemie, Agri&Food en Energie de komende 8 tot 12 jaar wordt gewerkt aan de realisatie van een biobased economy in Nederland.

Voor de realisatie van de agenda is jaarlijks € 34 miljoen publiek geld nodig. Dit betekent dat vanaf 2016 € 7 miljoen extra publiek geld vrijgemaakt moet worden. Dit bedrag loopt op tot € 15 miljoen in 2019. Uit een inventarisatie blijkt dat er voldoende commitment vanuit het bedrijfsleven is om naast elke publieke euro een private euro te leggen. In het najaar zal duidelijk worden of het ministerie van Economische Zaken voldoende budget kan vrijmaken voor de realisatie van de agenda.

Tegelijk met de ontwikkeling van de agenda hebben de kennisinstellingen (DLO, ECN en TNO) in nauw overleg een strategie opgesteld die aansluit op de onderzoeksagenda. NWO gebruikt de onderzoeksagenda voor haar wetenschapsagenda die eind dit jaar gereed zal zijn.

De Stichting Topconsortium voor Kennis en Innovatie Biobased Economy (TKI BBE) voert het cross-sectorale programma Biobased Economy  uit. Dit programma is onderdeel van de Topsectoren Chemie en Energie. Daarnaast wordt er gewerkt aan de Biobased Economy in de Topsector Agri&Food.

Terug naar overzicht