Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
17

Nieuwe programmeringsregeling Fonds Podiumkunsten

Wat in grote lijnen niet verandert, is het doel van de subsidie: met de subsidie voor podia draagt het fonds bij aan de spreiding van een kwalitatief en veelzijdig podiumkunstenaanbod over het land. De betreffende podia dragen met hun programmering bij aan een zo groot mogelijk maatschappelijk bereik van dat aanbod.

De nieuwe regeling biedt podia de gelegenheid om te investeren in de kwaliteit van hun programmering en de manier waarop ze daarvoor publiek weten te betrekken. Podia spelen ook een belangrijke rol in het lokale podiumkunstenklimaat. Zij zijn verbonden met lokale makers en podiumkunstenaars. Ook in die rol wil het fonds investeren. Gezamenlijk spelen alle ondersteunde podia een belangrijke rol in het tonen van podiumkunsten in het hele land, aldus het fonds.

De inwerkingtreding van de Podiumregeling Fonds Podiumkunsten heeft tot gevolg dat het vanaf 2023 niet meer mogelijk is om aan te vragen voor de volgende bestaande programmeringsregelingen:

  • programmeringssubsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP);
  • programmeringssubsidie kleinschalige of incidentele programmering categorie 2 en 3 (SKIP); en
  • programmeringssubsidie podia popmuziek (kernpodia).


Op grond van de bestaande programmeringsregelingen werden deze verschillende programmeringssubsidies verstrekt voor verschillende typen podia. Voor welke subsidie een podium in aanmerking kwam, was onder meer afhankelijk van het aantal concerten en voorstellingen en het soort aanbod dat werd geprogrammeerd.

Met de nieuwe regeling kiest het fonds ervoor om het onderscheid tussen verschillende podia grotendeels los te laten. Op basis van de nieuwe regeling kunnen podia vanaf medio 2022 subsidie aanvragen voor de volgende typen bijdragen:

  • een programmeringsbijdrage, primair voor het programmeren van voorstellingen en/of concerten van professionele podiumkunstenaars in een of meer theater- en/of concertzalen op een vaste locatie die openbaar toegankelijk is voor publiek. De hoogte van de subsidie wordt bepaald op basis van de gemiddelde programmeringskosten en het gemiddeld aantal professionele voorstellingen en/of concerten in de in het aanvraagformulier vermelde peiljaren. Het subsidiebedrag is minimaal € 13.750 per jaar en maximaal € 55.000 per jaar;
  • een productiebijdrage, voor (co)producerende activiteiten of activiteiten op het gebied van talentontwikkeling. Aanvragers komen alleen in aanmerking voor een productiebijdrage indien de adviescommissie positief heeft geadviseerd over de aanvraag voor de programmeringsbijdrage. De hoogte van de subsidie bedraagt € 25.000 per jaar.


Aanvragen kunnen tijdens een nog bekend te maken aanvraagronde worden ingediend bij het Fonds Podiumkunsten. Een belangrijke wijziging ten opzichte van de voorgaande programmeringssubsidies is dat de beoordeling meer in regionaal perspectief wordt geplaatst. De regeling kent niet één centrale adviescommissie, maar zes adviescommissies die aanvragen beoordelen uit de volgende landsdelen: Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Oost (Overijssel en Gelderland), Midden (Utrecht en Flevoland), Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), West (Noord-Holland en Zuid-Holland) en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Per landsdeel wordt een subsidiebudget vastgesteld.

Terug naar overzicht