Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
17

Subsidieregeling restauratie grote rijksmonumenten gepubliceerd

De Subsidieregeling restauratie rijksmonumenten 2019-2020 (SRRM19) is gepubliceerd.

Doel van deze al aangekondigde nieuwe regeling is het stimuleren van de restauratie van grote rijksmonumenten. Voor de jaren 2019 tot en met 2021 is in totaal een budget van € 60 miljoen beschikbaar.

In aanmerking voor subsidie komen eigenaren van een rijksmonument, als tegemoetkoming in de restauratiekosten ten behoeve van dat rijksmonument. Onder een eigenaar wordt verstaan: een natuurlijke persoon of rechtspersoon die het recht van eigendom of een ander zakelijk recht heeft op een rijksmonument.

Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten de subsidiabele kosten van het project minimaal € 2,5 miljoen bedragen. De subsidie bedraagt 30% van de subsidiabele kosten. Dit subsidiepercentage kan worden verhoogd met:

  • 40 procentpunten indien de eigenaar (in combinatie met de restauratie) werkzaamheden verricht ter verbetering van de duurzaamheid;
  • 10 procentpunten indien de eigenaar (in combinatie met de restauratie) werkzaamheden verricht ter verbetering van de publiekstoegankelijkheid of toegankelijkheid van het rijksmonument voor mensen met een visuele of motorische beperking; of
  • 10 procentpunten, indien sprake is van een meervoudige opgave.


Subsidiabel zijn de restauratiekosten, de kosten van een verduurzamingsadvies en de kosten met betrekking tot de voorbereiding van de aanvraag (aanbestedingskosten, leges, en kosten voor inspectie, onderzoek, planvorming of rapporten).

Aanvragen kunnen van 1 juli 2019 tot en met 16 september 2019 worden ingediend bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Indien na deze eerste aanvraagperiode nog minimaal € 10 miljoen van het beschikbare budget resteert, kunnen aanvragen ook van 15 augustus 2020 tot en met 16 september 2020 worden ingediend.

Terug naar overzicht