Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
17

ZonMw-oproepen voor versterking organisatie eerstelijnszorg

In het kader van de oproepen kunnen regio’s een uitvoeringssubsidie aanvragen om hun regionale eerstelijnssamenwerkingsverband (en voor iedere wijk in de regio een hecht wijkverband) op te zetten, uit te breiden en/of te versterken. Hiermee werken zij aan de implementatie van de Visie eerstelijnszorg 2030. In deze visie wordt beoogd dat er in 2030 voor iedere wijk een hecht wijkverband bestaat en voor iedere regio een regionaal eerstelijnssamenwerkingsverband bestaat.

Iedere regio kan één subsidieaanvraag indienen. De 43 regio’s die zijn gestart met de voorbereidingssubsidie kunnen een subsidieaanvraag indienen. Ook de regio’s die geen gebruik hebben gemaakt, of hebben kunnen maken, van de voorbereidingssubsidie kunnen subsidie aanvragen voor de uitvoeringsfase.

Concreet kan een subsidieaanvraag worden ingediend door één van de volgende partijen: een regionale huisartsenorganisatie, een VVT-organisatie, een andere eerstelijnszorgorganisatie of een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). De subsidieaanvraag wordt ingediend namens minimaal de volgende partijen, die tevens ook deelnemen in de projectgroep/optreden als medeaanvrager:

  • één of meerdere regionale huisartsenorganisaties;
  • minimaal 75% van de middelgrote VVT’s in de regio (dit mag ook één overkoepelende VVT zijn waaronder meerdere VVT’s vallen);
  • de marktleider zorgverzekeraar;
  • de regionale apothekersorganisatie (in oprichting);
  • één of meerdere fysiotherapeutische of andere regionaal georganiseerde paramedische organisaties (in oprichting) in de regio.

In totaal is er een budget van € 55 miljoen beschikbaar. Het beschikbare budget per regio is afhankelijk van de grootte van de regio op basis van het aantal inwoners. Het beschikbare bedrag per regio is modulair opgebouwd door middel van een vast budget en aanvullend een variabel budget:

  • vast budget: € 300.000 bij een regio met minder dan 300.000 inwoners en € 400.000 bij een regio met 300.000 of meer inwoners;
  • variabel budget: € 35.000 per 20.000 inwoners in de regio.

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De drie oproepen zijn allemaal open per 17 april 2024, maar er zijn drie deadlines: 3 juli 2024, 25 september 2024 en 4 december 2024.

Terug naar overzicht