Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
17

Opnieuw subsidie voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS

De subsidieronde voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS is vergelijkbaar met de in 2021/2022 geopende eerste ronde van het programma. Er is ruimte voor nieuwe voorstellen die zich richten op biomedisch onderzoek naar ME/CVS. Aanvragers die in de eerste subsidieronde zijn afgewezen, kunnen ook opnieuw een aanvraag indienen.

De tweede subsidieronde is bedoeld om biomedisch onderzoek naar ME/CVS te financieren. Hiermee wil ZonMw inzicht krijgen in de oorzaken, diagnose en behandeling van deze ziekte. Het uiteindelijke doel van het programma is het verbeteren van de gezondheid, de kwaliteit van leven en de maatschappelijke positie van ME/CVS-patiënten.

Aansluiten bij bestaande consortia
In te dienen onderzoeksvoorstellen moeten aansluiten bij één van de twee bestaande consortia van het Onderzoeksprogramma ME/CVS. Eén van de voorwaarden is dat onderzoekers gebruik maken van en/of bijdragen aan de biobank(en) en de gegegevensverzameling(en) van deze volgende consortia:

  • ME/CFS Lines: een multidisciplinair consortium en biobank voor het ontrafelen van de oorzaak van ME/CVS in Lifelines;
  • Het Nederlandse ME/CVS Cohort- en Biobank (NMCB) consortium: een nationale infrastructuur voor biomedisch onderzoek naar ME/CVS.

In het consortium ME/CFS Lines worden nu vier deelprojecten uitgevoerd, in het NMCB consortium worden nu zes deelprojecten uitgevoerd. Deze onderzoeksprojecten duren elk vier jaar. De consortia, die onder andere de biobanken beheren, hebben voor een periode van acht jaar financiering ontvangen.

Projectideeën worden ingediend door een hoofdaanvrager, die binnen het project samenwerkt met andere partijen. In de uiteindelijke oproeptekst staat beschreven welke partijen kwalificeren als hoofdaanvrager. De hoofdaanvrager is verplicht samen te werken met in ieder geval één van de twee consortia. Daarnaast stimuleert ZonMw samenwerking met partijen zoals patiëntenorganisaties, behandelaren en buitenlandse onderzoekers. Het streven is ten minste vier nieuwe onderzoeken te financieren. Per project is maximaal € 500.000 beschikbaar.

Projectidee en uitgewerkte aanvraag
In de subsidieronde wordt gewerkt met twee fases. Aanvragers dienen eerst een projectidee in. De projectideeën worden beoordeeld door de commissie. Hierin zijn leden met een wetenschappelijke, praktijkgerichte en/of ervaringsdeskundige achtergrond vertegenwoordigd. De projectideeën worden door de commissie beoordeeld op relevantie en de meest relevante ideeën krijgen een positief advies. Na het advies van de commissie kunnen aanvragers een uitgewerkte subsidieaanvraag indienen.

Informatiebijeenkomst
Op 24 juni 2024 organiseert ZonMw van 13.30 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst voor potentiële aanvragers. Tijdens de bijeenkomst wordt meer informatie gegeven over de beide consortia. Zo kunnen aanvragers nagaan of hun onderzoeksvoorstel passend zou zijn en aan zou kunnen sluiten bij (één van de twee) consortia. Aanmelden voor de bijeenkomst kan door een mail te sturen naar mecvs@zonmw.nl, met als onderwerp van de mail ‘aanmelding 24 juni’ en met vermelding van: naam, functie en organisatie.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie ook op: https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/vooraankondiging-tweede-subsidieronde-voor-biomedisch-onderzoek-naar-mecvs

Terug naar overzicht