Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
17

Meer geld voor NPLG-regelingen provincies en waterschappen

Aanleiding voor de wijziging is door een KPMG uitgevoerd onderzoek als bedoeld in artikel 2 van de Financiële-verhoudingswet (artikel 2-onderzoek). Er is onderzoek gedaan naar de lastenverzwaring van medeoverheden als gevolg van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). De conclusie van het deelrapport van dit onderzoek is dat de werkelijke uitvoeringskosten voor de voorbereiding van het NPLG hoger zijn dan vooraf verwacht. Deze resultaten geven dan ook aanleiding om de al toegekende bedragen aan provincies en waterschappen te corrigeren. Dit is nu geregeld door een aanpassing van beide regelingen.

Concreet wordt met de wijziging van beide regelingen de hoogte van de specifieke uitkering voor provincies enerzijds en de subsidie voor de waterschappen anderzijds gecorrigeerd naar het bedrag dat voortvloeit uit het artikel 2-onderzoek. De hoogte van de specifieke uitkering, respectievelijk subsidie, wordt vervangen door het in de beschikking vastgestelde bedrag. De beschikkingen zullen hierna zodanig worden gewijzigd dat het toegekende bedrag overeenkomt met het bedrag naar aanleiding van het artikel 2-onderzoek.

Aan de provincies is al een specifieke uitkering van € 2,4 miljoen per provincie voor de kalenderjaren 2022 en 2023 toegekend, dat wil zeggen in totaal € 28.800.000 voor de provincies gezamenlijk. Naar aanleiding van het artikel 2-onderzoek wordt dit een totaalbedrag van € 51.800.919. Aan de waterschappen is al € 300.000 subsidie per waterschap verleend. In totaal gaat het om € 6,3 miljoen. Dit bedrag wordt gecorrigeerd naar een bedrag van € 11.555.967 voor de waterschappen gezamenlijk.

Terug naar overzicht