Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
17

Gelderland evalueert subsidieregeling Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

In 2015 eindigt de provinciale subsidie Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Met deze regeling heeft Gelderland tien jaar lang diverse initiatieven en projecten kunnen ondersteunen, met kennis en geld. Om het resultaat beter te kunnen beoordelen, is de regeling door een student van de Radboud Universiteit Nijmegen geëvalueerd.

Met de CPO-regeling kan in Gelderland subsidie worden aangevraagd door gemeenten of een collectief in Gelderland. De subsidie bedraagt maximaal € 5.000 per woning tot een maximum van € 50.000 per CPO-woningbouwproject, indien het nieuwbouw betreft. Er is maximaal € 8.000 per woning tot een maximum van € 80.000 per CPO-woningbouwproject beschikbaar, indien het bestaande bouw of sloop met nieuwbouw betreft.

In de periode 2006 tot en met halverwege 2014 hebben elf gemeenten van de subsidie gebruik gemaakt voor een totaalbedrag van € 160.000. Daarnaast werd er door 54 collectieven een CPO-project opgestart met een totale waarde van circa € 3 miljoen. Hiervan zijn inmiddels 29 projecten gerealiseerd, 21 projecten nog in uitvoering en zijn er 4 projecten voortijdig gestopt. In de periode na het onderzoek, vanaf najaar 2014, werden 7 projecten beschikt en zijn er nog 4 in behandeling. Hiermee is het budget voor 2015 zo goed als uitgeput. Er kunnen geen nieuwe aanvragen meer worden ingediend.

Meer details over de projecten en de resultaten zijn hier te vinden.

Terug naar overzicht