Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
17

Fries Museum wint Museumprijs 2015

De Museumprijs 2015 is gewonnen door het Fries Museum in Leeuwarden. Met de prijs is een bedrag gemoeid van € 100.000. Het Fries Museum liet met 40,1% van de ruim 71.000 publieksstemmen de overige genomineerden achter zich. Het Zeeuws Museum behaalde 32,3% van de stemmen, terwijl het Amsterdam Museum op 27,6% uitkwam. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.


Dit jaar werd de BankGiro Loterij Museumprijs uitgereikt aan het streek- of stadshistorisch museum dat het verhaal van de stad of streek op de meest aantrekkelijke manier weet te vertellen, en zo een breed publiek weet aan te spreken. Een vakjury selecteerde de drie musea. Via www.museumprijs.nl kon het publiek van 10 maart tot en met 12 april stemmen op de genomineerde musea.
Het Fries Museum werd door de vakjury genomineerd, omdat het museum er volgens haar op krachtige wijze in geslaagd is de Friese identiteit bij een breed publiek over het voetlicht te brengen. Het Museum kondigt aan dat zij de prijs zal inzetten voor de Friese cultuur: in een bijzonder project zal zij de Friezen actief gaan betrekken bij hun eigen geschiedenis.
De Museumprijs bestaat sinds 1990. Tot recente winnaars kunnen de volgende instellingen worden gerekend:

Klok & Peel Museum Asten (2014);
Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013);
Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012);
In 2011 geen uitreiking;
Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010);
Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009);
Hunebedcentrum in Borger (2008).

Terug naar overzicht