Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
17

Tweede ronde Ethiek en Gezondheid 2012-2015 geopend

ZonMw heeft de tweede ronde voor het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 geopend. Aanvragen kunnen tot en met 30 april 2015 worden ingediend. Het Ministerie van VWS stelt extra budget beschikbaar, waardoor het openen van deze ronde mogelijk is. Het budget bedraagt € 700.000. De maximale bijdrage per project is € 100.000. Het project moet uiterlijk 1 februari 2016 starten en zowel financieel als inhoudelijk op 31 december 2017 afgerond zijn.


Het programma Ethiek en Gezondheid 2012-2015 van ZonMw maakt onderzoek mogelijk op het terrein van ethiek in de gezondheidszorg. De doelstelling van het programma is het vergroten van inzicht in en kennis over concrete, actuele, ethische dilemma’s of vragen op het terrein van ethiek en gezondheid. De opgedane kennis en inzicht dient de gezondheidszorgpraktijk en het gezondheidsbeleid te ondersteunen en verbeteren. 

De specifieke doelstelling van deze ronde (van pijler 1 van het programma) is om ten aanzien van een actueel en concreet ethisch probleem of dilemma een onderzoek uit te voeren waarin een praktijkprobleem geanalyseerd wordt en mogelijke oplossingen geïnventariseerd worden, die met behulp van ethische methoden en theorieën worden gewogen en onderbouwd. Het onderzoek kan een empirische component hebben, maar de resultaten moeten altijd geplaatst worden in het kader van een normatieve analyse. Het onderzoek moet aantoonbaar een lacune vullen in de beschikbare kennis. De toepasbaarheid van de resultaten voor de praktijk moet zo concreet mogelijk worden uitgewerkt.
In deze oproep wordt een balans beoogd tussen vernieuwend onderzoek en het verder brengen van lopend onderzoek. Er is ruimte voor:
• Verdere verdieping van al eerder uitgevoerd onderzoek;
• Verder brengen van de resultaten van eerder uitgevoerd onderzoek. Bijvoorbeeld het vertalen van een theoretisch kader naar een concreet product zoals een richtlijn;
• Aansluiting van een ethisch onderzoek(sdeel) bij lopend (praktijk)onderzoek;
• Onderzoek op gebieden die nog niet eerder ethisch onderzocht zijn (pionierswerk);
• Onderzoek naar ontwikkelingen die in de nabije toekomst op ons afkomen.

Terug naar overzicht