Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mrt
17

Investering van € 60 miljoen voor chemische industrie Groningen

Het Rijk en de provincie Groningen stellen samen € 60 miljoen beschikbaar waarmee extra investeringen in de chemische industrie in Groningen mogelijk gemaakt kunnen worden. Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) schrijft dit mede namens minister Asscher van Sociale Zaken (SZW) in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister kunnen de bedrijven in de Eemsdelta met de financiële steun plannen gaan uitvoeren die de sector sterker maken en zorgen voor nieuwe werkgelegenheid. Bedrijven zelf schatten in dat dit zou kunnen leiden tot 900 extra banen.
De steun van Rijk en Provincie is een reactie op een actieplan dat onder leiding van Rein Willems gemaakt is. Dit plan is ook naar de Tweede Kamer verstuurd. Hierin wordt onder meer voorgesteld het gebruik van infrastructuur rond stoom, water en gas centraal te beheren. Verder wordt aanbevolen een gezamenlijke investeringsstrategie uit te werken om zo meer bedrijvigheid aan te trekken uit binnen- en buitenland.

€ 40 miljoen gaat naar investeringsplannen van bedrijven uit de regio. Dit geld is bedoeld om nieuwe plannen voor investeringen een extra stimulans te geven. Er al voorstellen gedaan voor bijvoorbeeld het vergroten van de productie van chloor en het beter benutten van restgas dat vrijkomt bij chemische processen. Ook zijn er plannen voor een terminal voor het ontvangen van tankers met vloeibaar gas. De overige € 20 miljoen is beschikbaar voor het verbeteren van de arbeidsmarkt in de regio, waar de werkloosheid vergeleken met de rest van de Nederland hoog is.

Terug naar overzicht