Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jan
17

ZonMw-oproep biomedische kennishiaten post-COVID

De hoofdaanvrager voor deze subsidie moet verbonden zijn aan een Nederlandse onderzoeksorganisatie, universiteit, UMC, niet-academisch ziekenhuis, hogeschool, zorginstelling of patiëntenorganisatie. Verder geldt dat de volgende partijen aanspraak kunnen maken op (een gedeelte van de) subsidie:

  • Nederlandse onderzoeksorganisaties in de zin van het EU staatssteunrecht;
  • uitvoerders van wettelijke taken/belangenorganisaties (bijvoorbeeld patiëntorganisaties); en
  • (in beperkte mate) Nederlandse zorginstellingen en andere Nederlandse private partijen (met winstoogmerk).

De oproep heeft als doel invulling te geven aan de geïdentificeerde urgente biomedische kennisvragen, voortgekomen uit de kennisagenda biomedisch onderzoek post-COVID, door passende onderzoeksvoorstellen op dit gebied te financieren. De projecten dienen aansluiting te vinden bij het onderzoeks- en expertisenetwerk post-COVID (Post-COVID Netwerk Nederland). De geïdentificeerde kennishiaten waarvoor subsidie kan worden verstrekt zijn:

  • het identificeren van methoden waarmee een objectiveerbare diagnose gesteld kan worden, waarbij bijvoorbeeld gedacht kan worden aan biomarkers, beeldvormende technieken en fysiologische testen;
  • het identificeren van subtypes van patiënten, door middel van klinische fenotypering van symptomen en syndromen, gecombineerd met uitkomsten van vraag 1;
  • het relateren van de diagnostische testen van vraag 1, en subtypering en classificatie van vraag 2, aan ernst en prognose;
  • onderzoek naar pathofysiologische mechanismen van post-COVID voor het identificeren van subtypes, met als doel nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling te vinden.

Het totale beschikbare subsidiebudget in deze subsidieronde bedraagt € 6 miljoen. Er geldt geen maximumbudget per project. Het streven is om minimaal financiering te verstrekken aan elk van de in de subsidieoproep opgenomen kennishiaten. Projecten hebben een maximale looptijd van 24 maanden. Het project dient zo spoedig mogelijk, maar uiterlijk twee maanden na honorering, van start te gaan.

Aanvragen kunnen worden ingediend via MijnZonMw. De deadlines zijn 26 februari 2024 (projectidee) en 12 juni 2024 (uitgewerkte aanvraag).

Terug naar overzicht