Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
16

Prix de Rome Architectuur 2014 uitgereikt

Architect Donna van Milligen Bielke ontving vandaag de Prix de Rome Architectuur 2014 uit handen van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van Milligen Bielke won de onderscheiding met Cabinet of Curiosities, haar ontwerpplan voor de Hoogstraat in Rotterdam. Bij de prijs hoort een geldbedrag van € 40.000 en een werkperiode in Rome.

De Prix de Rome is de oudste en belangrijkste prijs in Nederland voor architecten en beeldend kunstenaars onder de 40 jaar. De geschiedenis van de prijs gaat terug tot 1808 toen Lodewijk Napoleon de Prix de Rome in Nederland introduceerde ter bevordering van de kunsten. Hoewel de prijs zich daarna regelmatig vernieuwd heeft, is het doel nog altijd getalenteerde architecten en beeldend kunstenaars te traceren en hen te stimuleren zich verder te ontwikkelen en hun zichtbaarheid te vergroten. Sinds januari 2013 wordt de prijs georganiseerd en gefinancierd door het Mondriaan Fonds. Bij de architectuurronde is het Mondriaan Fonds geadviseerd door het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en Het Nieuwe Instituut.

In 2015 zal de Prix de Rome voor de beeldende kunst worden uitgereikt. Eind november 2014 wordt bekendgemaakt hoe beeldend kunstenaars hiervoor in aanmerking kunnen komen. Ook zal dan bekend worden gemaakt welke scouts zijn benaderd om kunstenaars voor te dragen.

Terug naar overzicht