Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
16

Goedkeuring voor sectorplan huisartsen

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is akkoord met het sectorplan voor de huisartsenzorg. Het doel van het plan is om 600 extra banen te creëren in deze branche. De belangrijkste activiteit die op stapel staat is het opleiden van medewerkers uit andere zorgsectoren voor ondersteunende functies in de huisartsenzorg, zoals doktersassistenten en praktijkondersteuners. Daarnaast moeten meer stageplaatsen voor deze functies worden gecreëerd.

Bij het opleiden van de zeshonderd extra medewerkers uit andere zorgbranches, waar nu en de komende tijd een overschot aan personeel ontstaat, gaat het om 150 doktersassistenten, 200 praktijkondersteuners somatiek/praktijkverpleegkundigen en 250 praktijkondersteuners GGZ. Ook kunnen geschikte medewerkers instromen die niet uit een branche met personele overschotten komen. Voor 250 praktijkondersteuners wordt een opleidingstraject ontwikkeld dat het huidige competentieniveau verstevigt. Ook starten er vijf pilots om de instroom van arbeidsgehandicapten in de huisartsenzorg te versterken.

Het uitvoeren van het sectorplan gebeurt door het begin oktober opgerichte Centrum voor Arbeidsmarkt en Beroepsopleiding voor de Huisartsenzorg (CAB-H) van de SSFH. Dit landelijke platform geeft structurele aandacht aan de grote arbeidsmarktvraagstukken en het (praktijk)opleiden in de huisartsenzorg. Het CAB-H combineert de uitvoering van het sectorplan met activiteiten zoals arbeidsmarktonderzoek laten doen en het delen van praktijkvoorbeelden over arbeidsmarktbeleid en beroepsscholing. Alle relevantie informatie over het sectorplan zal de Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) op haar website publiceren.

Zie hier voor het gehele plan, zoals dit mei jl. door de SSFH werd ingediend. Het sectorplan beslaat een investering van ruim een € 1 miljoen, waarbij het ministerie de helft voor haar rekening zal nemen.

Terug naar overzicht