Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
16

Nieuwe regelingen voor arbeidsmarkt Noord-Nederland

De provincie Drenthe heeft de Uitvoeringsregeling kansen verzilveren voor vakmanschap 2021 (KVV) gepubliceerd.

Het doel van deze nieuwe regeling – die geldt voor de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen – is om de mobiliteit naar kansrijke beroepen in de techniek verder op gang te brengen en mensen met baanonzekerheid via omscholing een beter perspectief te bieden. Dit moet bijdragen aan een weerbare en wendbare arbeidsmarkt en de versterking van de economische structuur in Noord-Nederland.

De Uitvoeringsregeling valt uiteen in de volgende deelregelingen:

  • Deelregeling scholing zittend personeel op gezamenlijk initiatief werkgever en werknemer (KVVS);
  • Deelregeling persoonlijke scholing op initiatief van zittend personeel of uitzendkracht (KVVP);
  • Deelregeling zij-instroom (KVVZ);
  • Deelregeling begeleiding van een zij-instromer (KVVB).


Voor elke deelregeling zal binnenkort nog een Uitvoeringsbesluit worden gepubliceerd, met daarin meer specifieke informatie over de in aanmerking komende branches/sectoren, de doelgroepen, de budgetten en de aanvraagperiodes. Hieronder een kort overzicht van elke deelregeling.

Deelregeling scholing zittend personeel op gezamenlijk initiatief werkgever en werknemer
Deze deelregeling heeft tot doel het zittend personeel binnen de branches/sectoren toekomstbestendig te scholen om zodoende de ontwikkelingen in de branches/sectoren bij te kunnen houden. De doelgroep betreft werknemers die hun werkzaamheden uitvoeren bij een werkgever die, volgens het Handelsregister, gevestigd is in het werkingsgebied en daar ondernemingsactiviteiten uitvoert.

Subsidie wordt verstrekt voor een scholingsactiviteit van een werknemer die werkt bij een onderneming die binnen de doelgroep valt. De scholingsactiviteit is gericht op het versterken of vergroten van de duurzame inzetbaarheid. Op grond van deze deelregeling wordt 50% subsidie verstrekt aan de werkgever tot een maximum van € 500 per werknemer die de opleiding gaat volgen.

Deelregeling persoonlijke scholing op initiatief van zittend personeel of uitzendkracht
Deze deelregeling heeft tot doel het zittend personeel of uitzendkrachten binnen de branches/sectoren toekomstbestendig te scholen om zodoende de ontwikkelingen in de branches/sectoren bij te kunnen houden. De doelgroep betreft zittend personeel en uitzendkrachten die zelf het initiatief nemen om zich te laten scholen. Zij zijn werkzaam bij een onderneming die volgens het Handelsregister is gevestigd in het werkingsgebied en daar ondernemingsactiviteiten uitvoert.

Subsidie wordt verstrekt voor een scholingsactiviteit van zittend personeel of uitzendkracht die werkt bij een onderneming die binnen de doelgroep valt. De scholing is gericht op het versterken of vergroten van de inzetbaarheid. Op grond van deze deelregeling wordt tot maximaal € 1000 subsidie verleend aan zittend personeel of uitzendkracht voor de subsidiabele kosten van een scholingsactiviteit.

Deelregeling zij-instroom
Deze deelregeling heeft tot doel de branche/sector vitaal te houden en een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de personeelstekorten in verschillende branches/sectoren. De doelgroep betreft werkzoekenden die zich door middel van een zij-instroomtraject willen laten (om)scholen naar een baan in een branche waarin de werkzoekende op het moment van de aanvraag niet werkzaam is. De werkzoekende moet gaan werken bij een werkgever die volgens het Handelsregister is gevestigd in het werkingsgebied en daar ondernemingsactiviteiten uitvoert. Indien de werkzoekende nog geen toekomstige werkgever heeft gevonden, moet de werkzoekende woonachtig zijn in het werkingsgebied.

Subsidie wordt verstrekt aan een werkzoekende die een zij-instroomscholingstraject gaat volgen. Doel van het zij-instroomscholingstraject is de overstap te maken naar een werkgever die valt onder één van de, in het Uitvoeringsbesluit, genoemde branches/sectoren. Op grond van deze deelregeling wordt 50% subsidie verleend tot een maximum van € 2500 per werkzoekende, op grond van een door de zij-instromer, de professional en de opleider ondertekende offerte.

Deelregeling begeleiding van een zij-instromer
Deze deelregeling heeft tot doel de branche/sector vitaal te houden en een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de personeelstekorten in bepaalde branches/sectoren door zij-instroom te bevorderen. De doelgroep betreft zij-instromers die via de deelregeling zij-instroom een opleidingstraject volgen of hebben gevolgd en extra begeleiding nodig hebben om goed te kunnen functioneren in een nieuwe baan. De nieuwe of toekomstige werkgever is gevestigd in het werkingsgebied, is ingeschreven in het Handelsregister en voert daar ondernemingsactiviteiten uit.

Subsidie wordt verstrekt voor aanvullende begeleiding van de zij-instromer door de werkgever of een externe deskundige tijdens het zij-instroomtraject. Er wordt een subsidiebedrag verstrekt met een maximum van € 1200 als tegemoetkoming in de extra begeleidingskosten van de zij-instromer.

Aanvragen
Aanvragen voor alle vier de deelregelingen kunnen worden ingediend bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Subsidie wordt verdeeld op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht