Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
16

Limburg erkent achterstand bij subsidies Euregio Maas-Rijn

De provincie Limburg heeft schriftelijk erkend dat er sprake is van een forse achterstand bij de verdeling van Interreg-subsidies voor projecten in de Euregio Maas-Rijn (EMR). Dat meldt 1Limburg.

NRC berichtte eerder deze week over een jarenlange achterstand die zou zijn opgelopen door administratieve chaos en mismanagement bij de provincie Limburg. Pas € 39 miljoen van de beschikbare 96 miljoen voor de periode 2014-2020 is besteed. Ook zou er sprake zijn van slechte communicatie tussen subsidieaanvragers en het uitvoeringsbureau van de provincie, wat tot onvrede en irritatie zou leiden.

Directeur bedrijfsvoering Tom Schulpen van de provincie Limburg stelt in een brief aan het Comité van Toezicht van de Euregio Maas-Rijn nu dat er inderdaad slechts 40% van de beschikbare € 96 miljoen is gedeclareerd bij de Europese Commissie. Tegelijkertijd is er echter wel voor het volledige bedrag subsidie toegekend aan projecten.

Tot en met december 2023 kunnen declaraties worden ingediend door de uitvoerende partijen. "Dit geeft voldoende tijd om tot volledige uitvoering van het EMR-programma te komen", staat in de brief van Schulpen, die ook naar het Limburgs Parlement is gestuurd. Schulpen bevestigt verder de klachten over de bureaucratie binnen het programma. "Naar aanleiding daarvan is een aanmerkelijk aantal vereenvoudigingen en verbeteringen doorgevoerd", aldus Schulpen.

NRC stipte verder mogelijke belangenverstrengeling aan door de coördinator van het uitvoeringsbureau, Mark Vos, die tevens burgemeester van de Belgisch-Limburgse grensgemeente Riemst is. Volgens Schulpen heeft Vos echter geen invloed op de selectie van projecten en is ook de keuze van een communicatiebureau volgens de regels en aan de hand van objectieve criteria verlopen.

Zie ook: https://www.1limburg.nl/provincie-erkent-forse-achterstand-bij-subsidie-euregio

Terug naar overzicht