Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
16

Meer Nederlandse gemeenten zien af EU-subsidie voor gratis wifi

Minstens acht Nederlandse gemeenten die WiFi4EU-subsidie hebben gekregen, hebben het geld inmiddels weer teruggegeven aan de EU. De benodigde investeringen vanuit de gemeente blijken vaak namelijk groter te zijn dan verwacht.

Dat meldt NU.nl op basis van onderzoek door Follow the Money (FTM).

WiFi4EU biedt Europese gemeenten vouchers ter waarde van € 15.000 om gratis wifihotspots op te zetten. Maar volgens FTM hebben veel gemeenten zich van tevoren onvoldoende verdiept in de bijbehorende investeringen. De vouchers zijn namelijk alleen bedoeld voor de installatiekosten. De kosten van het abonnement en het onderhoud zijn voor de gemeenten, die een netwerk minstens drie jaar in de lucht moeten houden. De geschatte kosten hiervan liggen tussen de € 1320 en € 10.000 per jaar.

Volgens FTM hebben de gemeenten Aalten, Bodegraven-Reeuwijk, Heusden, Hilvarenbeek, Hulst, Lisse, Marum en Reusel-De Mierden de vouchers daarom al teruggegeven. Dat Hilvarenbeek en Reusel-De Mierden afzien van de voucher was al eerder in het nieuws gekomen.

Nieuwe aanvraagronde
Het aanvraagportal voor WiFi4EU gaat overigens van 19 september (13.00 uur) tot en met 20 september 2019 (17.00 uur) opnieuw open voor het indienen van aanvragen. Voor deze derde oproep is een budget van € 26,7 miljoen beschikbaar, waarmee 1780 WiFi4EU-vouchers kunnen worden verstrekt.

Terug naar overzicht