Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

sep
16

Prinsjesdag 2014 - EZ focust op duurzame innovatie en ondernemerschap

Minister Kamp en staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken (EZ) willen het voorzichtige herstel van de economie verder ondersteunen door een breed pakket maatregelen in te zetten, zoals meer en betere financiering voor MKB-ondernemers, meer ruimte voor startups, een Toekomstfonds om innovatie te stimuleren, extra inzet op agrarische export en versterking van particulier initiatief in de natuur. Dit is terug te vinden in de begroting 2015 van het ministerie van EZ.

In 2015 is het de bedoeling dat MKB-ondernemers fors meer ruimte krijgen om te groeien. Mede dankzij een speciale ambassadeur, de 'Special Envoy' voor startups, krijgen startups en groeiende bedrijven volop de ruimte om te ondernemen en te groeien. Deze Envoy gaat de internationale positie van Nederlandse startups en groeiers versterken en moedigt startende ondernemingen uit het buitenland aan om zich in Nederland te vestigen. De financiële ruimte van het MKB wordt verruimd dankzij een ambitieus pakket aan financiële maatregelen dat kan leiden tot € 2,5 miljard aan extra financieringsruimte. Bovendien wordt het financieringsaanbod verbreed door EZ gesteunde campagnes rond alternatieve financieringsvormen.

Het kabinet wil, om innovatie extra te stimuleren, een Toekomstfonds opzetten met een startkapitaal van € 200 miljoen. Dit fonds moet het innovatieve MKB en fundamenteel en toepassingsgericht onderzoek mede gaan financieren. De middelen uit het bestaande Innovatiefonds MKB+ worden eveneens onderdeel van dit fonds. Het fonds zal ook worden gevoed door eventuele meevallers in de gasbaten vanaf 2014. Deze worden vervolgens geïnvesteerd in Nederlandse staatsobligaties. Het rendement op het fondsvermogen en op de betreffende staatsobligaties komt ten goede aan (niet-revolverend) fundamenteel en toegepast onderzoek. Van de € 200 miljoen aan startkapitaal is in het kader van het aanvullend actieplan mkb-financiering in 2014 al € 100 miljoen beschikbaar gesteld aan het innovatieve mkb via het investeringsfonds Dutch Venture Initiative (DVI).
Het budget om het innovatieve MKB bij het topsectorenbeleid te betrekken wordt verhoogd naar € 30 miljoen. De aandacht gaat uit naar het vinden van antwoorden op maatschappelijke uitdagingen.

Komend jaar wordt de overgang naar een duurzame, efficiënte en onafhankelijke energiehuishouding versneld. Door versoepeling van wetgeving wordt het eenvoudiger voor particulieren om gezamenlijk duurzame energie op te wekken. Er komt in 2015 daarnaast € 3,5 miljard beschikbaar voor de SDE+ regeling. Ondernemers worden hiermee gestimuleerd om kostenefficiënt te werken met duurzame energiebronnen, met het idee dat de energierekening uiteindelijk omlaag kan.

Nederland is toonaangevend in de wereld in agrarische producten en wil deze positie in 2015 versterken door extra inzet op export. De boycot van Rusland vergroot het belang van het vinden van nieuwe afzetmarkten. EZ organiseert hiervoor volgende jaar handelsmissies en promotieactiviteiten voor agrarische producten, kennis en technologie. Ook wordt er ingezet op bredere toegang tot bestaande markten en meer financieringsmogelijkheden voor exportbedrijven. De focus ligt daarbij met name op de landen China, India, Indonesië, Brazilië, Mexico, Japan, Korea en de Verenigde Staten.

Natuurinitiatieven kunnen het komende jaar rekenen op extra ondersteuning. Er wordt € 35 miljoen uitgetrokken om groen ondernemerschap en innovatie te stimuleren. Verder wordt groen vrijwilligerswerk gestimuleerd. Met deze maatregelen wil het kabinet de natuur versterken. In 2015 treedt ook de Natuurbeschermingswet in werking. Door het makkelijker maken van regels blijft de biodiversiteit beschermd, komt er meer draagvlak voor de natuur en blijft er ruimte voor ondernemerschap.

Klik hier voor inzage in de Rijksbegroting 2015 van Economische Zaken.

Terug naar overzicht