Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

aug
16

Nieuwe subsidieregeling voor onderzoeksjournalistiek geopend

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft de Tijdelijke subsidieregeling onderzoeksjournalistiek 2019 (OZJ19) gepubliceerd.

Het doel van deze eerder al aangekondigde opvolger van de Tijdelijke subsidieregeling onderzoeksjournalistiek 2018 (OZJ18) is het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen als onderdeel van projecten van minimaal een jaar die bestaan uit het vormen of uitbreiden van journalistieke organisaties en of samenwerkingsverbanden met als doel het structureel verbeteren van deze organisaties en de kwaliteit van de onderzoeksjournalistieke producties die zij maken.

Er is € 2,55 miljoen beschikbaar voor het creëren van arbeidsplaatsen (waarvan 75% voor projecten op regionaal en lokaal niveau en 25% voor projecten op landelijk niveau). Daarnaast is nog een budget van € 255.000 beschikbaar voor bijkomende kosten.

Subsidie kan worden aangevraagd door de voor de desbetreffende activiteiten verantwoordelijke rechtspersoon of rechtspersonen dan wel rechtspersoon of rechtspersonen in oprichting, die in Nederland actief is of zijn en die zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Op grond van deze regeling kan subsidie worden verstrekt als bijdrage in:

  • de kosten van een passende beloning van medewerkers op nieuw te creëren arbeidsplaatsen uitsluitend ten behoeve van onderzoeksjournalistiek. Onder het creëren van nieuwe arbeidsplaatsen wordt verstaan:
    • het in dienst nemen of anderszins te werk stellen van nieuwe medewerkers die zich tijdens (een gedeelte van) de projectperiode van een jaar volledig toeleggen op onderzoeksjournalistiek of andere werkzaamheden verrichten die daarvoor essentieel zijn; en
    • het in dienst nemen of anderszins te werk stellen van nieuwe medewerkers die tijdens (een gedeelte van) de projectperiode van een jaar de plaats innemen van al werkzame journalistieke medewerkers welke laatsten zich volledig gaan toeleggen op onderzoeksjournalistiek.
  • bijkomende kosten van activiteiten die daarmee rechtstreeks verband houden en die van toegevoegde waarde zijn voor een project.


Per aangevraagd project kan subsidie voor het creëren van arbeidsplaatsen worden verstrekt voor maximaal € 200.000 en voor een periode van maximaal één jaar. De subsidie voor bijkomende kosten bedraagt per project maximaal 10% van de totale toegekende subsidie.

Aanvragen kunnen van 15 augustus 2019 tot en met 15 september 2019 worden ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Terug naar overzicht