Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
16

Veni-financiering toegekend aan 166 jonge onderzoekers

NWO heeft 166 veelbelovende jonge wetenschappers een Veni-financiering van maximaal € 250.000 toegekend. Hiermee kunnen de laureaten gedurende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

De Veni-laureaten gaan onder andere onderzoek doen naar de mogelijkheden van een spraakprothese die hersenactiviteit direct vertaalt naar verstaanbare spraak, de wijze waarop bliksem zich in de atmosfeer ontwikkelt, het gebruik van 3D printtechniek om complexe weefselverbindingen te reconstrueren, de vraag hoe hersenen van moeder en kind synchroniseren en hoe deze synchronisatie verstoord kan raken, en het geheim achter hoe hoogbejaarden nadelige gezondheidseffecten van bloedkanker voorkomen.

De Veni-financiering wordt jaarlijks door NWO toegekend. In totaal dienden in deze Veni-ronde 1151 onderzoekers een ontvankelijk onderzoeksvoorstel in voor financiering. Daarvan zijn er nu 166 gehonoreerd, wat neerkomt op een honoreringspercentage van 14%. De aanvragen werden door middel van peer review beoordeeld door externe deskundigen uit de betreffende vakgebieden. Met deze Veni-ronde is een totaalbedrag van € 41,5 miljoen gemoeid.

Kijk voor meer informatie, inclusief een overzicht met alle toekenningen, op: https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2019/07/nwo-veni-van-250.000-euro-voor-166-onderzoekers.html

Onderdeel Vernieuwingsimpuls
Veni maakt, samen met Vidi en Vici, onderdeel uit van de Vernieuwingsimpuls van NWO. Veni is gericht op excellente onderzoekers die onlangs gepromoveerd zijn. Binnen de Vernieuwingsimpuls zijn onderzoekers vrij om hun eigen onderwerp voor financiering in te dienen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.

NWO selecteert onderzoekers op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatieve karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het onderzoeksvoorstel en mogelijkheden voor kennisbenutting.

Terug naar overzicht