Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
16

Vervolg ZonMwprogramma Zwangerschap en Geboorte

Het ministerie van VWS heeft aan ZonMw gevraagd om te komen met een voorstel voor een vervolg op het programma Zwangerschap en Geboorte. VWS is tevreden over de daling van babysterfte in Nederland. Vergeleken met andere landen is een verdere daling mogelijk. VWS is van mening dat de babysterfte nog verder moet en kan dalen.

In de Kamerbrief Zwangerschap en Geboorte van minister Edith Schippers over de voortgang van de aanpak vermijdbare babysterfte, vraagt ze naast het voorstel van een vervolgprogramma, ook aan ZonMw om het onderdeel kraamzorg naar voren te halen en op korte termijn een voorstel te doen voor onderzoek naar de onderbouwing van kraamzorg. Als basis hiervoor wordt onder andere de kennisagenda kraamzorg gebruikt. ZonMw zal de onderzoeksagenda uit 2010 actualiseren en bereidt hiervoor een veldraadpleging die in het najaar plaats zal vinden.

Nederland doet het op het vlak van perinatale en maternale morbiteit en mortaliteit beter dan 6 jaar geleden, andere Europese landen kennen echter ook een daling. Bij de zorg rond zwangerschap en geboorte spelen verschillende professionals in de nulde, eerste, tweede en derde lijn een rol. Samenwerking van deze professionals, zowel landelijk als regionaal, is van belang voor het optimaliseren van deze zorg. De samenwerking tussen professionals in de geboortezorg is landelijk en regionaal geïntensiveerd. Schippers is verheugd hoe de concrete verbetering van de geboortezorg regionaal in de praktijk wordt gebracht. De 10 consortia die gestart zijn vanuit het programma Zwangerschap en Geboorte met praktische, lijnoverstijgende kennis hebben hier onder andere aan bij gedragen.

Terug naar overzicht