Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
16

Modernisering Vervangingsfonds en Participatiefonds primair onderwijs aangekondigd

Staatssecretaris Dekker (OCW) geeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de toekomst van het Vervangingsfonds en de modernisering van het Participatiefonds. Beide fondsen richten zich op het primair onderwijs.

Het kabinet wil het aantal zelfstandige bestuursorganen (zbo) terugdringen. In dit kader kan ook het Vervangingsfonds in de huidige vorm komen te vervallen. Dit heeft de staatssecretaris in een kamerbrief laten weten. Het Vervangingsfonds in de huidige vorm adviseert en ondersteunt het primair onderwijs om te komen tot een gezonde, prettige en veilige werkomgeving op school. Indien er een medewerker uitvalt, ondersteunt het fonds schoolbesturen door de vervangingskosten onder bepaalde voorwaarden te vergoeden. Daarnaast adviseren en bemiddelen zij bij uitgevallen medewerkers om terug te keren in het arbeidsproces.
De directe verantwoordelijkheid zal in de toekomst komen te liggen bij de (gezamenlijke) schoolbesturen als werkgevers van het primair onderwijs.  

Doordat de zbo-status van het Vervangingsfonds komt te vervallen, zal ook de wettelijk verplichte aansluiting van schoolbesturen worden geschrapt. Schoolbesturen kiezen er in de toekomst zelf voor, hoe zij de risico's willen afdekken. De voorzieningen, die hiervoor worden getroffen moeten de continuïteit van het onderwijs voldoende waarborgen. De voorzieningen en afspraken moeten daarnaast passen binnen de kaders van de wet- en regelgeving.

Het Participatiefonds zorgt voor de verdeling van het financiële risico dat schoolbesturen in het primair onderwijs lopen als ze een dienstverband beëindigen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het Vervangingsfonds.

Ook de zbo-status van het Particatiefonds zal moeten worden bekeken. De modernisering van dit fonds is mede afhankelijk van de uitkomsten uit de onderhandelingen over een nieuwe cao voor het primair onderwijs. Ook de Wet Werk en Zekerheid, die op 1 juli 2015 inging, is in dit kader van belang. Vervolgens kan het nieuwe stelsel nader worden uitgewerkt. Meer informatie hierover volgt aan het einde van dit jaar.

Dekker verwacht, het nieuwe stelsel voor zowel het Vervangingsfonds als het Participatiefonds op 1 januari 2018 in te kunnen voeren, tenzij de evaluatie overtuigend heeft aangetoond, dat dit moment uitgesteld moet worden. Als uiterste ingangsdatum wordt 1 januari 2020 genoemd.

Terug naar overzicht