Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
16

Kamerbrief over maatregelen proces- en risicoanalyse SDE+/GVO-regeling

Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de Tweede Kamer per brief geïnformeerd over de maatregelen naar aanleiding van een proces- en risicoanalyse naar de SDE+/GVO-regeling.

In 2017 is een proces- en risicoanalyse naar de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) en de regeling Garanties van Oorsprong (GVO) uitgevoerd door Berenschot. Hieruit kwam vooral een aantal risico's bij vergisting en in de warmteketen naar voren. Ook deed Berenschot een aantal aanbevelingen.

Wiebes laat in zijn brief weten dat er inmiddels grote stappen zijn gezet om deze aanbevelingen te implementeren, en dat er gewerkt wordt aan de laatste aanpassingen. Met het invoeren van structurele overleggen tussen RVO, CertiQ, Vertogas, netbeheerders en meetbedrijven, alsmede het automatiseren van het berichtenverkeer, zijn bijvoorbeeld al de nodige aanbevelingen omgezet in de praktijk.

De fysieke controles die plaatsvinden bij projecten en het opnemen van de meststoffenwetgeving als SDE+-subsidievoorwaarde dragen ook bij om de risico's binnen de SDE+- en GVO-regeling te beperken. Door het intensiveren van de samenwerking tussen RVO en de NVWA, het automatiseren van het warmteberichtenverkeer en het ontwikkelen van een meetcode voor warmte wil de minister de risico's nog verder beperken.

Tot nu toe zijn er overigens slechts twee zaken bij vergistingsbedrijven met een SDE+-subsidie waar een vermoeden van fraude is, aldus Wiebes.

Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/05/15/kamerbrief-over-maatregelen-naar-aanleiding-van-proces-en-risicoanalyse-sde-gvo-regeling

Terug naar overzicht