Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

mei
16

Eurostars-programma belangrijk voor Nederlands MKB

In totaal zijn 593 projectvoorstellen ingediend voor de tiende call van Eurostars, waarvan 119 met Nederlandse projectpartners. Dit is een verdubbeling ten opzichte van voorgaande calls. Bij 70 voorstellen (59%) is de trekker van het projectvoorstel een Nederlandse R&D intensive MKB. Aan de projecten wordt deelgenomen door 167 bedrijven. Dit zijn vooral mkb-bedrijven (77%), maar ook grote bedrijven (7%) en universiteiten/kennisinstellingen (20%) nemen deel aan de projecten. 

Met 119 projecten staat Nederland midden in de top 5 landen van indieningen. De top 5 bestaat uit:
1. Duitsland (193 voorstellen)
2. Spanje (159 voorstellen)
3. Nederland (119 voorstellen)
4. Frankrijk (108 voorstellen)
5. Zwitserland (104 voorstellen)

In deze 10de cut-off werkt Nederland samen met 25 van de 32 andere Eurostars landen. In de top 3 van samenwerkingslanden staan:
1.Duitsland (45 projectvoorstellen)
2.Spanje (18 voorstellen)
3.UK (16 voorstellen)
Andere favoriete landen om mee samen te weken zijn Zweden (14 voorstellen), Frankrijk (14 voorstellen) en Zwitserland (10 voorstellen).

De meeste voorstellen ingediend in de sector Life Sciences en ICT. Andere belangrijke technologiegebieden zijn productietechnologie, materialen & transport en energietechnologie.

De uitslag van de call wordt half juli 2013 verwacht. Daarna kunnen de goedgekeurde voorstellen een aanvraag voor de financiering bij Agentschap NL indienen.

Eurostars is een Europees innovatieprogramma en onderdeel van Eureka. Het doel is marktgerichte R&D projecten te financieren, waarin het MKB een belangrijke rol speelt. Er doen tot nu toe 32 landen mee aan Eurostars: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, IJsland, Ierland, Israel, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Turkije, Zweden, Zwitserland.
De aanvraag bestaat uit twee stappen:
• Het project wordt voor de centrale beoordeling ingediend in Brussel waar de projecten worden beoordeeld door een internationaal evaluatiepanel. Het resultaat van de evaluatie is een ranking list, die de volgorde van toekenning van subsidie bepaalt. De ranking list gaat naar de deelnemende landen, die zich aan deze volgorde moeten houden;
• Wanneer een project volgens de ranking list in aanmerking komt voor subsidie, dient de Nederlandse aanvrager in Nederland aanspraak te maken op de Eurostars-regeling. Zijn projectpartners doen dit allen ook in eigen land.

Terug naar overzicht