Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
16

Subsidie voor de realisatie van meer bos in Zuid-Holland

De openstelling valt onder hoofdstuk 3 (Openstellingsbesluiten voor ambities uit het Coalitieakkoord) van de Subsidieregeling Groen Zuid-Holland 2016 (GROENZH16). Op basis van dit hoofdstuk kunnen openstellingsbesluiten worden vastgesteld voor ambities uit het coalitieakkoord. Deze grondslag biedt de mogelijkheid om voor onderwerpen die opeens actueel zijn en die vallen onder deze ambitie een subsidiemogelijkheid te creëren, zonder dat hiervoor een vaste paragraaf in de regeling hoeft te worden opgenomen.

Met de openstelling wil de provincie de realisatie van meer bos ondersteunen en zo een bijdrage te leveren aan de landelijke ambitie voor 10% meer bos. Subsidie kan worden verstrekt voor:

  • a. de realisatie van bos;
  • b. functiewijziging van landbouwgrond naar natuur of bos in combinatie met de realisatie van bos door aanplant of spontane bosontwikkeling.

Subsidie wordt alleen verstrekt aan de eigenaar of erfpachter van de grond waar het bos wordt gerealiseerd. Er wordt geen subsidie versterkt aan:

  • een onderneming uit de houtsector, die als doel commercieel levensvatbare houtwinning, het vervoer van hout of de verwerking van hout of andere bosrijkdommen tot producten of energiebronnen heeft;
  • een onderneming die op basis van de geldende Unienormen of nationale wet- en regelgeving de productie van landbouwproducten hoe dan ook moet stopzetten.

De subsidie voor de realisatie van bos (onderdeel a.) is 100% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 1,1 miljoen, waarbij de subsidie voor plantmateriaal, inboet en inplanten en het opstellen van een inrichtingsplan maximaal € 30.000 per hectare bedraagt. De subsidie voor de functiewijziging van landbouwgrond naar natuur of bos (onderdeel b.) is 80% van de subsidiabele kosten, met een maximum van € 70.000 per hectare. De subsidie voor een project dat bestaat uit activiteiten die vallen onder zowel onderdeel a. als b. bedraagt maximaal € 1,1 miljoen.

Aanvragen kunnen worden ingediend van 15 april tot en met 13 juni 2024 en van 2 september tot en met 1 november 2024. Het te verdelen budget bedraagt € 1,1 miljoen.

Terug naar overzicht