Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
16

GS Zeeland: nieuwe openstellingen en nieuwe/verlengde regelingen

Openstelling samenwerking voor innovatie in het kader van EIP
De Verordening Europese Landbouwsubsidies 2023-2027 Zeeland (NSPZE) wordt van 5 juni 2024 tot en met 30 september 2024 opengesteld voor het aanvragen van subsidie op grond van paragraaf 2.5 Samenwerking voor innovatie in het kader van Europees Innovatie Partnerschap (EIP). Hiermee kunnen samenwerkingsprojecten worden gesubsidieerd die bijdragen aan de transitie naar een duurzame, toekomstbestendige landbouw. Daarbij moeten initiatiefnemers voor hun project ook een aanvraag voor cofinanciering indienen bij de provincie Zeeland, één van de Zeeuwse gemeenten of het waterschap Scheldestromen. Voor de openstelling komt een budget van € 2,5 miljoen beschikbaar.

Openstelling voor toekomstbestendige bedrijventerreinen
Om bedrijventerreinen in de toekomst economisch vitaal te houden en de kansen op het gebied van energie en klimaat te benutten, wordt de Subsidieregeling toekomstbestendige bedrijventerreinen - planvorming (ASB-PTBZ) opnieuw opengesteld van 1 mei 2024 tot en met 30 september 2024. De regeling stimuleert het maken van plannen die inzetten op de kwaliteit en verduurzaming van bedrijventerreinen. Zeeuwse gemeenten en op de bedrijventerreinen gevestigde ondernemingen kunnen subsidie aanvragen. Voor de openstelling is een totaalbedrag van € 200.000 beschikbaar.

Openstelling voor hergebruik leegstaande panden
Met de Subsidieregeling hergebruik leegstaande panden voor wonen (ASB-HLPW) wil de provincie het hergebruik van leegstaande panden in het bebouwde gebied stimuleren. Eigenaren van leegstaande panden kunnen tot € 200.000 subsidie krijgen voor maatregelen om deze panden voor wonen geschikt te maken. Voor heel slechte panden is sloop ook een mogelijkheid. De regeling wordt opnieuw opengesteld van 13 mei 2024 tot en met 30 juni 2024, met een subsidieplafond van € 1,3 miljoen. In de periode van 22 april 2024 tot en met 20 mei 2024 is er de mogelijkheid voor een vooroverleg.

Regelingen Zeeland in Stroomversnelling verlengd en ingetrokken
De Subsidieregelingen Zeeland in Stroomversnelling (ASB-STROOMZE) en Zeeland in Stroomversnelling: Human Capital Agenda (ASB-ZISHCA) worden verlengd voor een periode van vier jaar (2024 tot en met 2027). Deze regelingen stellen aanvragers in staat om subsidie aan te vragen voor innovatieve projecten die een bijdrage leveren aan de structuurversterking van de Zeeuwse economie. Voor de periode 2024-2027 is er € 8,3 miljoen beschikbaar. Deze financiering is afkomstig van de provincie Zeeland, het Rijk en de Zeeuwse gemeenten. Tegelijkertijd met de verlenging van de twee hiervoor genoemde regelingen wordt de regeling Zeeland in Stroomversnelling: Vestigingsklimaat (ASB-ZISV) wel ingetrokken.

Nieuwe regeling voor wolfwerende maatregelen
Gedeputeerde Staten hebben, naar aanleiding van het rapport van de Adviescommissie Wolf in Zeeland, besloten dat heel Zeeland een risicogebied is voor de wolf. Gedeputeerde Staten stellen daarom per 15 mei 2024 een nieuwe subsidieregeling voor wolfwerende maatregelen open. Voor 2024 is er een budget van € 95.000 beschikbaar om dierhouders in de gelegenheid te stellen om te investeren in wolfwerende afrasteringen, voordat er een gevestigde wolf is in Zeeland.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over bovenstaande besluiten – die binnenkort officieel worden gepubliceerd in het Provinciaal Blad – op: https://www.zeeland.nl/vergaderoverzicht-en-activiteiten/vergadering-gedeputeerde-staten-16-april-2024

Terug naar overzicht