Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
16

Europese Commissie stemt in met voorgestelde maatregelen muizenschade

De Europese Commissie (EC) heeft een reactie gegeven op de voorstellen die staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft gedaan voor de maatregelen voor boeren met muizenschade aan hun land. Het gaat hierbij onder meer om de Kredietverlening Muizenschade: leningen voor boeren die door deze plaag hun bedrijf niet voort kunnen zetten.
De Europese Commissie heeft ingestemd met de voorgestelde maatregelen. Dit heeft Dijksma in een kamerbrief laten weten.
De EC wijst er op, dat de maatregelen beperkt moeten blijven tot 2015 en dat de controle moet worden versterkt. Er wordt verzocht, om in de jaarlijkse rapportage over de derogatie voor 2015 specifiek aandacht te besteden aan de uitvoering van de maatregelen op derogatiebedrijven.


De volgende maatregelen zullen worden genomen:


De calamiteitenregeling van het vijfde Actieprogramma wordt uitgebreid met schade, veroorzaakt door plaagdieren die schade toebrengen aan graswortels
en/of grasbladeren dan wel aan de zode door deze te doorgraven;

De uitrijperiode voor dierlijke mest op heringezaaide percelen voor bedrijven met ernstige muizenschade worden verlengd tot en met 15 september 2015;
Bedrijven met ernstige muizenschade krijgen in 2015 een vrijstelling van de eis, dat 80% van het bouwplan van bedrijven die van de derogatie gebruikmaken, uit grasland moet bestaan. Ten minste 65% van het bouwplan moet in deze gevallen grasland blijven, waarbij maximaal 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare mag worden gebruikt op het areaal aan andere gewassen dat uitgaat boven 20% van het bouwplan van het bedrijf.


Ondernemers die van één of meer van bovenstaande maatregelen gebruik willen maken, moeten dit vooraf melden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Op www.rvo.nl komt binnenkort een uitgebreide omschrijving van de voorwaarden beschikbaar.

Dijksma heeft de EC tevens de Kredietfaciliteit Muizenschade, opgesteld door de provincie Friesland voorgelegd. De EC heeft vervolgens toegelicht onder welke voorwaarden een dergelijke leenfaciliteit mag worden uitgevoerd.

De staatssecretaris benadrukt, dat het voor de toekomst van belang is dat betrokken partijen preventieve maatregelen toepassen, om zo herhaling van een muizenplaag en de veroorzaakte schade te voorkomen. Het onderzoeksprogramma, dat onder andere door Faunafonds, provincie Friesland, waterschap Friesland, LTO en het ministerie wordt gefinancierd, is naast bestrijding en monitoring dan ook gericht op het identificeren van effectieve preventieve maatregelen.

Terug naar overzicht