Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
16

€ 14,5 miljoen voor Energy Academy in Groningen

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) subsidieert de ontwikkeling van de Energy Academy Europe in Groningen met een bedrag van € 14,5 miljoen. De Academy is in 2012 opgericht met als doel uit te groeien tot een internationaal centre of excellence voor onderwijs, onderzoek en innovatie op het gebied van energie. SNN meent dat de academie jonge mensen in staat stelt om een goede opleiding te volgen in een werkveld waar veel kansen liggen. Bovendien gaan in de energiesector nieuwe banen en nieuwe werkgelegenheid hand in hand met goed opgeleide afgestudeerden.

Energie is in Noord-Nederland een belangrijk onderwerp als het gaat om de economische ontwikkeling en kennisgerelateerde activiteiten. In de Energy Academy Europe komen energieonderwijs, -onderzoek en innovatie samen. Het kabinet wil topsectoren waarin Nederland wereldwijd uitblinkt nog sterker maken, energie is een van deze topsectoren. Het verder versterken van dit energiecluster draagt bij aan de versterking van Noord-Nederland als economisch cluster van (inter)nationaal belang.

De investering van SNN komt tot uitdrukking in een nieuw gemeenschappelijk gebouw op de Zernike-campus, als broedplaats voor kennis- en energieontwikkelingen. Het gebouw wordt een zogeheten zero-emissie gebouw, gebouwd volgens de nieuwste inzichten van duurzaamheid en daarmee een voorbeeld van ambities op dit gebied. Daarnaast wordt het Energy Transition Centre (EnTranCe) gevestigd. Dit is een proeftuin waar studenten, onderzoekers en het bedrijfsleven hun krachten bundelen op het gebied van gas-, warmte- en elektriciteitsonderzoek.

Terug naar overzicht