Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
16

Weer steun voor realisatie walstroomvoorzieningen zeeschepen

Voor de looptijd van de regeling (tot en met 31 december 2025) is een totaalbudget vastgesteld van € 170 miljoen (walstroomvoorziening op een terminal) en € 10 miljoen (walstroomvoorziening op een kade in een zeehaven). In aanmerking komen in Nederland gevestigde rechtspersonen en meerdere rechtspersonen die samenwerken in een samenwerkingsverband.

Subsidie kan worden verstrekt voor de aanschaf en installatie van een walstroomvoorziening voor zeeschepen:

  • a. op een terminal die:
    • in de drie kalenderjaren voorafgaand aan de subsidieaanvraag gemiddeld werd aangedaan door:
      • meer dan 100 containerzeeschepen van meer dan 5.000 brutoton;
      • meer dan 40 ro-ro-passagiersschepen of hogesnelheidspassagiersvaartuigen van meer dan 5.000 brutoton; of
      • meer dan 25 passagiersschepen van andere types dan ro-ro-passagiersschepen of hogesnelheidspassagiersvaartuigen van meer dan 5.000 brutoton.
    • in het kalenderjaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag door minimaal 50 zeeschepen is aangedaan en die blijkens een verklaring van de havenbeheerder in voldoende mate bijdraagt aan het realiseren van walstroomvoorzieningen voor ten minste 90% van de containerzeeschepen, ro-ro-passagiersvaartuigen of hogesnelheidspassagiersvaartuigen of andersoortige passagiersschepen van meer dan 5.000 brutoton die de betreffende zeehaven aandoen; of
  • b. op een kade in een zeehaven mits deze kade of de betreffende terminal, die niet wordt aangemerkt als een terminal bedoeld in onderdeel a, in het kalenderjaar voorafgaand aan de subsidieaanvraag door minimaal 50 zeeschepen is aangedaan.

De subsidie bedraagt maximaal 45% van de subsidiabele kosten voor een walstroomvoorziening op een terminal en maximaal 30% van de subsidiabele kosten voor walstroomvoorziening op een kade in een zeehaven. De subsidie bedraagt maximaal € 5,5 miljoen per project.

Aanvragen kunnen van 26 maart 2024 tot en met 15 oktober 2024 worden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Subsidie wordt verstrekt op volgorde van binnenkomst van de aanvragen.

Terug naar overzicht