Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
16

Internetconsultatie voor subsidieregeling slavernijverleden

Voor de regeling is een budget van € 33,33 miljoen vrijgemaakt. Aanvragen moeten kunnen worden ingediend vanaf 1 juli 2024. Geïnteresseerden en belanghebbenden kunnen tot 16 maart 2024 reageren op de nu bekendgemaakte conceptregeling.

Zie ook: https://www.internetconsultatie.nl/slavernijverleden/b1

Over de regeling
Het doel van de regeling is het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven met betrekking tot het Trans-Atlantisch slavernijverleden. Het gaat hierbij om initiatieven ten behoeve van nazaten van tot slaaf gemaakten in het Europese deel van Nederland, die in navolging van de gemaakte excuses voor het Trans-Atlantische slavernijverleden een of meer van de volgende doelen dienen:

  • een beter begrip van de doorwerking van het slavernijverleden en het tegengaan van de gevolgen van de doorwerking van het slavernijverleden in het heden;
  • de verwerking van het slavernijverleden;
  • het bevorderen van kennis en bewustwording over het slavernijverleden; of
  • de erkenning en herdenking van het slavernijverleden.

Subsidie kan worden aangevraagd door private partijen in het Europees deel van Nederland, en wel voor:

  • 1. activiteiten voor het professionaliseren van organisaties in het Europese deel van Nederland die werken ten behoeve van de hierboven benoemde doelen.
  • 2. maatschappelijke initiatieven in het Europese deel van Nederland die zich richten op het versterken van de gemeenschap en/of impact hebben op de hierboven benoemde doelen.

De subsidie op grond van onderdeel 1 bedraagt een voucher van € 5000. De subsidie op grond van onderdeel 2 bedraagt 100% van de subsidiabele kosten van minimaal € 5000 en maximaal € 500.000.

Aanvragen kunnen tijdens een aanvraagtijdvak worden ingediend bij BZK. Het eerste aanvraagtijdvak loopt van 1 juli 2024 tot 1 september 2024. Het tweede aanvraagtijdvak loopt van 1 november 2024 tot 1 januari 2025. In totaal zullen tot 1 juli 2028 minstens acht aanvraagtijdvakken plaatsvinden.

Terug naar overzicht