Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

feb
16

Transitie jeugdzorg leidt tot wijziging in Kaderregeling VWS-subsidies

Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een wijziging op de Kaderregeling VWS-subsidies gepubliceerd. Projectsubsidies, die door jeugdzorgorganisaties worden aangevraagd voor bijzondere kosten in het kader van de transitie van jeugdzorg naar gemeenten, kunnen nu ook voorafgaand aan de periode waarvoor de vergoeding is aangevraagd worden uitgekeerd. De wijziging werkt terug tot en met 1 oktober 2014.

Sinds 1 januari 2015 is de Jeugdwet van kracht, waarmee de transitie van jeugdzorg naar gemeenten in gang is gezet. Op grond van de bijbehordende 'Beleidsregels subsidieverstrekking bijzondere transitiekosten Jeugdwet' kunnen jeugdhulporganisaties subsidie krijgen voor de extra kosten, die met de transitie samenhangen. Deze Beleidsregels traden op 1 oktober 2014 in werking.

Op de verstrekking van de transitie-subsidies is de Kaderregeling VWS-subsidies van toepassing. Hierin staan de algemene subsidieregels die bij de verlening in acht moeten worden genomen. In de Kaderregeling was tot nu toe nog geen mogelijkheid opgenomen, om voor een achterliggend tijdvak subsidies anders dan van minder dan € 25.000 te verstrekken. Het merendeel van de jeugdhulporganisaties bleek echter al in 2014, in de aanloop naar de op handen zijnde transitie, bijzondere transitiekosten te hebben gemaakt. Deze kosten kwamen voor subsidie in aanmerking, maar konden tot nog toe niet worden vergoed op basis van de Kaderregeling.
Dankzij de wijziging is dit nu wel mogelijk.

De uitzondering op de Kaderregeling vervalt met ingang van 1 januari 2018.

Terug naar overzicht