Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
15

Meesterbeurs geïntroduceerd voor werkloze 50-plussers in Eindhoven en Tilburg

De gemeenten Eindhoven en Tilburg hebben in samenwerking met prof. Ton Wilthagen de Meesterbeurs in het leven geroepen. Dit instrument is ontwikkeld om de kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren voor oudere werkzoekenden. Met een beurs kan een 50-plusser een half jaar stage lopen met behoud van uitkering. Er moet een overeenkomst worden gesloten voor minimaal 20 uur en maximaal 32 uur per week. De oudere werknemer ontvangt na afloop van de stage € 150 per maand, bovenop zijn uitkering.

Voor het leerbedrijf, waar de werknemer aan de slag gaat, geldt dat bij de start van de werkzaamheden een eenmalige werkgeversbijdrage van € 900 aan de gemeente verschuldigd is. Een baangarantie is geen verplichting.

In het kader van de Meesterbeurs kunnen niet alleen werkgevers vacatures plaatsen via de digitale portal, maar werkzoekenden worden uitdrukkelijk gestimuleerd om ook zelf op zoek te gaan naar een leerbedrijf waar zij hun Meesterbeurs kunnen inzetten. Het gaat daarbij om additioneel werk, waarbij de medewerker aan de werkgever zijn competenties en vaardigheden kan demonstreren, toepassen en verbeteren. Werkgevers komen op deze manier in contact met gemotiveerde potentiële werknemers en dragen bij aan het nieuwe perspectief van de werkzoekende.

Eerder ontwikkelde Ton Wilthagen, hoogleraar Arbeidsmarktbeleid, ook de Startersbeurs voor werkzoekende jongeren, waaraan inmiddels een groot aantal gemeenten deelnemen.

Terug naar overzicht