Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

okt
15

Halfjaarrapportage benutting EZ-financieringsinstrumentarium over eerste helft van 2014 naar Tweede Kamer

In zijn brief naar de Tweede Kamer over de benutting van het financieringsinstrumentarium van het Ministerie van Economische Zaken maakt Minister Kamp de cijfers van het afgelopen halfjaar bekend. Ook geeft de Minister een overzicht van fondsen die risicokapitaal verstrekken aan het Nederlandse mkb.

De benutting van de Borgstelling mkb-kredieten (BBMKB) en de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO) ligt in het eerste half jaar van 2014 op een gelijk niveau als de eerste helft van 2013. De benutting van vrijwel alle overige instrumenten is toegenomen. Het gaat o.a. om de Groeifaciliteit, mkb-krediet via Qredits, het Innovatiekrediet, Seed Capital, Garantstelling Landbouw en Landbouw Plus en de Garantie Scheepsbouwregeling.

Op 1 juli is de regeling Vroegefasefinanciering opengegaan voor innovatieve starters en het bestaande mkb. Academische starters kunnen vanaf 1 september een aanvraag doen op de tender van STW/NWO. De eerste aanvragen inmiddels ingediend. De verwachting is dat begin oktober een eerste toekenning zal zijn. In de volgende benuttingsbrief zal de verstrekking van vroegefasefinanciering standaard worden meegenomen.

In het Algemeen Overleg Bedrijfslevenbeleid en Innovatie van 11 juni jl. heeft de Minister de Kamer toegezegd dat zij een overzicht zullen ontvangen van private investeringsfondsen die investeren in Nederlandse bedrijven via overheidsgerelateerde fondsen. In bijlage 2 van de brief wordt een zo compleet mogelijk overzicht gegeven van het aantal Nederlandse fondsen dat op dit moment actief is in eigen land. Buitenlandse investeringsfondsen die investeren in Nederlandse bedrijven zijn niet meegenomen in het overzicht.

Klik hier voor inzage in de brief.

Terug naar overzicht