Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
15

Verduurzamingsonderzoek subsidiabel bij herbestemming van monumenten

Er is een wijziging van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten (HERBESTEM) gepubliceerd, waardoor nu ook de uitvoering van verduurzamingsonderzoeken subsidiabel is geworden.

Hiermee wil het kabinet monumenteigenaren in het herbestemmingsproces op weg helpen met een verduurzamingsonderzoek dat op maat is gesneden voor hun monument. De verwachting is dat meer eigenaren daadwerkelijk zullen overgaan tot het verduurzamen van hun monument als ze zien welke mogelijkheden er zijn en welke voordelen het brengt.

Het verduurzamingsonderzoek wordt subsidiabel gesteld als aanvulling op een haalbaarheidsonderzoek gericht op de herbestemming van een monument. Subsidiabel zijn de kosten van een verduurzamingsonderzoek dat voldoet aan de vereisten die zijn beschreven in de regeling. Deze kosten zijn voor 70% subsidiabel, waarbij een maximum van € 4000 aan kosten voor subsidie in aanmerking komt. Per aanvraagtijdvak wordt een budget van € 0,5 miljoen beschikbaar gesteld voor verduurzamingsonderzoeken.

Over de regeling
Het doel van de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten is het krijgen van inzicht in de culturele, economische en maatschappelijke potenties van monumenten met het oog op een nieuwe bestemming en het voorkomen van (verder) verval tijdens de verkenning- en planvormingfase.

Terug naar overzicht