Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
15

Utrecht publiceert nieuwe regeling voor restauratie rijksmonumenten

De provincie Utrecht heeft de Uitvoeringsverordening subsidie Erfgoedparels provincie Utrecht 2020-2023 (ERFPARELU20) gepubliceerd. Doel van deze nieuwe regeling is het stimuleren van de restauratie van Utrechtse rijksmonumenten.

Vanuit de regeling, die de Uitvoeringsverordening subsidie Erfgoedparels provincie Utrecht (ERFPARELU) opvolgt, kan subsidie worden verstrekt aan de eigenaar van een rijksmonument. Subsidie kan worden verleend voor activiteiten die gericht zijn op het restaureren van een rijksmonument.

De subsidiabele kosten op grond waarvan het subsidiebedrag wordt bepaald, zijn minimaal € 100.000 en ten hoogste € 1 miljoen. De subsidie bedraagt:

  • maximaal 40% van de subsidiabele restauratiekosten bij een restauratie waaraan geen verduurzamings- of maatschappelijke herbestemmingsopgave verbonden is;
  • maximaal 50% van de subsidiabele restauratiekosten indien de eigenaar in combinatie met de restauratie van het gebouwde rijksmonument en zonder nadelige gevolgen voor het rijksmonument of zijn monumentale waarden werkzaamheden verricht ter verbetering van de duurzaamheid van het gebouwde rijksmonument, die voldoen aan de in het verduurzamingsrapport gestelde adviezen;
  • maximaal 60% van de subsidiabele restauratiekosten indien het een restauratie of herbestemming ten behoeve van een sociaal-maatschappelijke functie betreft;
  • maximaal 70% indien het een combinatie van een maatschappelijke herbestemming en werkzaamheden ter verbetering van de duurzaamheid betreft.


Aanvragen kunnen tot en met 15 november 2020 worden ingediend bij de provincie Utrecht. Voor 2021 is een budget van € 4,2 miljoen beschikbaar. Indien door honorering van de aanvragen het subsidieplafond zou worden overschreden, gelden de volgende criteria:

  • eerst komen de restauraties van rijksmonumenten met een maatschappelijke functie in aanmerking;
  • daarna de aanvragen met duurzaamheidsmaatregelen;
  • vervolgens aanvragen die aansluiten bij de provinciale gebiedsaanpak, tenzij er al restauratiebudget voor beschikbaar is; en
  • tot slot de aanvragen die bijdragen aan een evenwichtige verdeling over de erfgoedcategorieën en over de provincie Utrecht (regionale spreiding).

Terug naar overzicht