Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
15

Maximaal € 48 miljoen per jaar voor middelbare scholen met krimp

Middelbare scholen krijgen de komende vijf jaar maximaal € 48 miljoen per jaar om in hun regio met de daling van het aantal leerlingen om te gaan.

Dat heeft minister Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Scholen kunnen een aanvraag indienen en moeten daarbij de gemeente, basisscholen en het vervolgonderwijs betrekken.

"De daling van het aantal leerlingen is een probleem in grote delen van het land. Door deze investering helpen we scholen om toekomstbestendig te worden. Hoe dat kan verschilt per regio. In sommige regio's kan dat door betere samenwerking, maar in andere regio's zullen scholen moeten fuseren of kunnen er vestigingen verdwijnen. En soms moet een vestiging juist open blijven omdat anders leerlingen te ver moeten fietsen", aldus Slob.

In 2020 wordt er € 10 miljoen en in 2021 wordt er € 15 miljoen vrijgemaakt. Als blijkt dat in de komende vijf jaren de daling van het aantal leerlingen groter is dan nu verwacht wordt, dan kan het geld dat daardoor overblijft gebruikt worden om scholen met krimp toekomstbestendig te maken. Het totale bedrag kan oplopen tot maximaal € 48 miljoen per jaar. Voor de toewijzing van deze transitiemiddelen wordt op dit moment een maatwerkregeling uitgewerkt, die Slob zo snel mogelijk na de zomer wil publiceren.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/15/maximaal-48-miljoen-euro-voor-scholen-met-krimp en https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/07/15/kamerbrief-over-voortgang-uitwerking-adviezen-commissie-dijkgraaf

Terug naar overzicht