Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

jul
15

Acht Regio Deals definitief, Rijk en regio's investeren € 340 miljoen

Om de kracht van de regio te versterken stelt het kabinet samen met de regio € 340 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van acht Regio Deals. Het Rijk draagt ruim € 145 miljoen bij aan de realisatie van de deals, de regio verdubbelt dat bedrag ruim.

Dat schrijft minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), mede namens minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), aan de Tweede Kamer.

De investering van de overheden wordt in sommige regio's nog aangevuld met bijdragen van onder meer het bedrijfsleven en kennisinstellingen. Met deze bijdrage aan de brede welvaart in de regio wil het Rijk zorgen voor een positieve impact op de samenleving en de inwoners.

Elke regio kenmerkt zich door haar eigen kansen, kwaliteiten en opgaven. In het afgelopen half jaar zijn er, samen met de regio's, plannen ontwikkeld om de volgende gebieden te versterken: Midden- en West-Brabant, Den Haag Zuidwest, het Groene Hart, Noord-Nederland, de Achterhoek, Zuid- en Oost-Drenthe, Parkstad Limburg en Twente.

De Regio Deals worden binnenkort ondertekend waarna ze van start kunnen. De komende jaren gaan de regio's aan de slag met verschillende opgaven en trekken hier op met verschillende departementen en partners uit de regio.

Over de Regio Deals
Om de brede welvaart in Nederland te versterken zet het kabinet in op nauwe samenwerking met de regio's. Een Regio Deal is een partnerschap tussen Rijk en regio om opgaven in de regio aan te pakken. Tot 2022 trekt het kabinet hier in totaal bijna € 1 miljard voor uit. De regio's zorgen voor eenzelfde bedrag.

De Regio Deals richten zich onder andere op verbetering van het woon-, leef- en vestigingsklimaat, duurzame verandering in voedselproductie en het bestrijden van criminaliteit. Daarmee versterken Rijk en regio met elkaar de kracht van de regio en de samenleving als geheel, aldus minister Schouten.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/07/15/acht-regio-deals-definitief-rijk-en-regio-investeren-340-miljoen

Terug naar overzicht