Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Nieuws

apr
15

Na 2024 ook geen SEPP-subsidie meer voor occasions

Dat heeft minister Jetten voor Klimaat en Energie laten weten in een brief aan de Tweede Kamer over de klimaat- en energiemaatregelen uit de Voorjaarsnota 2024. Voor de aanschaf of lease van nieuwe emissievrije personenauto’s was voor na 2024 overigens al geen SEPP-budget meer gereserveerd.

Tariefkorting MRB
Op dit moment betalen bezitters van een emissievrij voertuig geen MRB en per 1 januari 2025 een kwarttarief. Vanaf 1 januari 2026 eindigt deze korting, waardoor vanaf dat moment de MRB van een emissievrije personenauto hoger wordt dan de MRB van een vergelijkbare benzineauto. Dit komt doordat de grondslag van de MRB grotendeels is gebaseerd op het voertuig en gewicht van de personenautoauto en emissievrije personenauto’s door het gewicht van de accu zwaarder zijn dan vergelijkbare fossiele auto’s.

Om stagnatie van de groei van het aantal emissievrije personenauto’s in het wagenpark te voorkomen, neemt het kabinet maatregelen, zodat emissievrije personenauto’s en benzine personenauto’s vanaf 2026 vergelijkbaar worden belast in de MRB. Er wordt hiertoe voor emissievrije personenauto’s in de MRB een nieuwe tariefkorting van 40% tussen 2026 en 2028, 35% in 2029 en 30% in 2030 geïntroduceerd. De tariefkorting geldt zowel voor het rijksdeel van de MRB, als voor de provinciale opcenten en loopt na 2030 af.

Deze maatregel maakt de aanschaf van zowel nieuwe als tweedehands elektrische auto’s voor veel mensen aantrekkelijker. Daarom ziet het kabinet af van de eerder geplande subsidie van tweedehands emissievrije personenauto’s na 2024 en gebruikt de middelen die daarvoor waren gereserveerd om de aanpassing in de gewichtscorrectie mogelijk te maken. In 2027 evalueert het kabinet de hoogte van de tariefkorting. Hierbij betrekt het kabinet ook hoe de tariefkorting uitwerkt voor de verschillende autosegmenten op basis van hun afmeting, zo meldt Jetten.

Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/04/15/klimaat-en-energiemaatregelen-voorjaarsnota-2024

Terug naar overzicht